• FOTO: KNUT STRAND

Arild Haaland er død

Filosofen, forfatteren, kulturverneren og kulturformidleren Arild Haaland døde tirsdag, 92 år gammel.

Med Haaland er en markant skikkelse i det bergenske kultur- og gatebildet gått bort.

En av hans mange karakteristikker var dette særmerkede tempoet, enten man påtraff ham i energisk driv, strømpeløs og svingende med paraplyen gjennom Bergens gater, eller innledet en diskusjon med ham. Det var tempo over ganglaget, og tempo og intensitet over retorikken og polemikken.

Eller, som pianist og skribent Øyvind Aase skrev i en kronikk da Haaland fylte 90 år: «Å komme fra videregående til Arild Haalands forelesninger var som å forflytte seg fra et lukket laboratorium for apatiske forsøksdyr til et tenkningens teater, hvor Haaland sendte det ene innfallet etter det andre ut mot salen i et forrykende tempo.»

Haaland var vitenskapsmann og tenker, forfatter og oversetter, kulturverner, kulturformidler og kulturskaper. Han var bypatriot og debattant, en intellektuell uavhengig som engasjerte seg i en rekke aktuelle stridsspørsmål, være seg EU, skattepolitikk, skolen eller kirkens plass i vår tid.

Eller lærebøker, akademiske miljøer eller medier. Som da han i en kronikk kalte Bergens Tidende en dinosaur, og stilte seg undrende til sportens dominans over kulturen. «Eneste forskjell er at idrettsinnsatser avgjøres av stoppeklokker og av 'mål', og derfor taler til menneskets sletteste instinkter, mens musikk må nytes og bedømmes uten bruk av andre hjelpemidler enn sjelen alene, og dermed utvikler oss alle,» skrev Haaland.

Fra 1961 til 1987 var han ansatt ved Filosofisk institutt ved Universitetet i Bergen, først som universitetslektor, senere som førsteamanuensis.

Han fikk Fritt Ord-prisen i 1993. I 2007 mottok han Meltzerfondets spesialpris for sin innsats og betydning ved UiB.

Sønnen Anders Haaland sier til Bergensavisen at faren døde stille og fredelig etter lengre tids sykdom. Arild Haaland fikk Alzheimers for noen år siden, og bodde de siste årene på sykehjem i Sandviken.

Arild Haaland bisettes fra Domkirken fredag 3. februar.

Siste fra Kultur

Bilder

FOTO: ØRJAN DEISZ