Bergensjenten er for tiden i ferd med å avslutte hovedfag i kabaretsang ved Norges Musikkhøgskole. Siden hun vant TV2s talentkonkurranse i 1993, har hun hatt mange jern i ilden.

I 1994 spilte hun «Annie» med Bergen ungdomsteater. I 1995 var hun med i Opera Vests «Tryllefløyten». Etter å ha fullført musikklinjen ved Langhaugen videregående var hun kordirigent i Mariakirken. Deretter ble det ett år ved Toneheim folkehøyskole på Hamar. Da hun flyttet til Oslo for fem år siden begynte hun i Det Norske Solistkor. I tillegg synger hun i oslobandet Music For A Weill, som spiller Kurt Weill-tolkninger. I desember skal hun reise Østlandet rundt med The Sources juleshow, «The Source: Of Christmas».

Men først er det Bergenspremiere på «Inside your mouth, sucking the sun» på DNSs Lille Scene onsdag denne uken. Den eksperimentelle Opera Vest-produksjonen er basert på brev fra Napoleon Bonaparte til hans store kjærlighet Josephine de Beauharnais.

- Noe av det vanskeligste jeg noen gang har sunget, sier det 25-årige talentet Tora Augestad, om rollen som Josephine.

Synger på innpust
Tora Augestad er full av lovord om danske Niels Rønsholdt, som har skrevet tekst og musikk til stykket. Brevene er oversatt til tysk, oppløst og komponert inn i partituret. I Bergen akkompagnerer BIT20 Ensemble. Iscenesettelsen er av Signe Klejs.

- Niels er en utrolig dyktig komponist. Stykket er veldig utradisjonelt, og alle detaljene har en hensikt, sier hun.

Kortversjonen av den triste kjærlighetshistorien er at Napoleon forlater Josephine for å få en arving, selv om han elsker henne. Den litt lengre utgaven handler om forelskelse, giftermål og en barnløshet som blir et politisk og personlig problem, forsterket av Napoleons kroning som keiser. I 1810 giftet han seg med prinsessen av Østerrike, som får en sønn. Men Napoleons krigslykke snur til det verre. Makten han trodde han var sikret ved å ofre sin kjærlighet til Josephine, går i oppløsning.

Det dreier seg likevel ikke om en handling i direkte forstand, ifølge Augestad.

- Vi synger med hånden foran munnen, synger på innpust, og vi hvisker, forklarer hun.

Overbegeistret komponist
Niels Rønsholdt er, på sin side, overbegeistret over Augestad og den mannlige solisten, Bård Bratlies vokalprestasjoner.

- Tora er fantastisk begavet, både teknisk og dramatisk. I tillegg har hun en utrolig utstråling, sier han.

- Målet mitt er å kunne jobbe innen forskjellige sjangrer, og ha muligheten til å kombinere det sceniske og det musikalske, sier Tora Augestad.