Fumiyo Ikeda, Benjamin Verdonck og Alain Platel er velkjente kunstnere innen hvert sitt felt. Ikeda som danser i det velrenommerte dansekompaniet Rosas, Verdonck for sin medvirkning i teaterforestillinger og egne performanceprosjekter, og Platel som koreograf for kompaniet Les Ballets C. de la B.

Sammen er de et kunstnerisk kraftlag uten like.

Med utgangspunkt i boken «Beast of No Nation» av Uzodinma Iweala og personlig politisk engasjement, viser Ikeda, Verdonck og Platel et grusomt verdensbilde gjennom enkle virkemidler, først og fremst Ikeda og Verdoncks uttrykksfulle kropper og stemmer. Iwealas bok er en fiksjonell historie om krig fortalt fra barnesoldatens synsvinkel. Ikeda og Verdonck etterlikner bokens gripende, forenklede fortellermåte både fysisk og verbalt. De veksler mellom uskyldig lek og umiskjennelige referanser til bilder fra vår tids nyhetsbilde med passasjer fra boken som ramme. Barnslig lek blir fort til virkelighet idet vi minnes på menneskets sårbare kropp og sinn. Forestillingens alvorlige underside bryter gjennom i rå fysikalitet og kraftfulle utbrudd.

Det begynner ved at Verdonck roper to ord: fremtid og døden. Disse ordene oppsummerer hele forestillingen. Under andre omstendigheter kunne barnesoldatens erindringer være ethvert barns forsøk på å finne mening i livets kaos. Men her står vi alle overfor det som knapt kan begripes.

«Nine Finger» avslutter med en bønn om å bli sett og hørt - å bli husket.

ANMELDT AV MELANIE FIELDSETH