Det nye alvoret

Solo fra Kråkesølv.

123456
«Hver gang æ græv»

Etter to friske, særegne plater har Bodø-bandet Kråkesølv tatt pause på ubestemt tid. Grunnen er nesten selvutslettende og programmatisk snill: «Det kan være befriende for dem som liker musikken vår, at de ikke føler at vi prakker oss på dem», fortalte de til VG. Så er også bandet kjent for sin medmenneskelige, milde bransje- og samfunnskritikk.

Heldigvis har den ene av bandets tre låtskrivere, Fredrik William Olsen, ikke helt klart å ligge unna gitaren. Hans første soloplate er nemlig blitt en utrolig stemningsfull og lavmælt sak der trøkk og fuzz er erstattet av kassegitar og enkle pianotriller, men uten at Kråkesølv-signaturen er borte. Det låter liksom av sommerregn. Varmt, men melankolsk. Romantisk, men med vekkende drypp av klarsyn, som på platens (om ikke plateårets) store høydepunkt: «Ikke nærm dæ fremmede». Dette er vakker popmusikk med mening: «De sitt oppå en haug med dritt og ropene ut at 'mitt e mitt, ikke nærm dæ fremmede'. Med taktfaste og høye rop voks de til et større kor, nu begynn' det å bli farlig». Med alt som skjer rundt oss her hjemme, og rundt om i Europa, er det kanskje ikke så rart man presser og presser på repeatknappen mens det presser og presser bak øynene.

Enig med vår anmelder? Si din mening!

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Musikkanmeldelser

Lyden av følelser

For noen er buekorpsenes tromming irriterende støy. Men trommene trigger musiker Ole Hamre.

Bilder

Fredrik William Olsen: «Hver gang æ græv» (Beyond/Musikkoperatørene)

 • Hvis du vil

  1 2 3 4 5 6

  Helle Helle, Oversatt av Trude Marstein, Oktober

 • Avgrunnen

  1 2 3 4 5 6

  Kim Leine

 • Om mørke

  1 2 3 4 5 6

  Josefine Klougart, Omsett av Trude Marstein, Gyldendal

 • 17. mai - Bergen

  1 2 3 4 5 6

  Tekst: Frode Grytten Foto: Oddleiv Apneseth, Eivind H. Natvig, Knut Egil Wang, Helge Skodvin, Chris Maluszynski, Johan Bävman, Martin von Krogh (Moment Agency), Skald forlag

 • Brevene dine legger jeg under madrassen

  1 2 3 4 5 6

  Astrid Lindgren, Sara Schwardt, En brevveksling 1971–2002, Oversatt av Bodil Engen, Heinesen forlag

 • Ingenting av meg

  1 2 3 4 5 6

  Forfatter: Arne Lygre, regi: Kamilla Bach Mortensen, med: Ane Skumsvoll, Stian Isaksen, Marianne Nielsen, André Søfteland. Den Nationale Scene