Høystemt

Gjenskapelse av 700 år gammel musikk

123456
««Douce Dame»»

Er det mulig å gjenskape sang og musikk fra den franske hoffkulturen på 1300-tallet? Modus ensemble prøver i hvert fall, og med utgivelsen av «Douce Dame» er musikken tilgjengelig også utenfor konsertsalene. Ensemblet gjestet for øvrig Osafestifvalen på Voss i fjor med sin versjon av de høystemte 700 år gamle kjærlighetssangene skapt av Guillame de Machaut.

Sangene er såkalte «virelais», enkle melodier med refreng som synges av Gro Siri Johansen. I tillegg deklamerer skuespilleren Morten Røhrt tekster. Rundt sanger og tekster improviserer Elisabeth Gaver på fele og fløytist Hans Olav Gorset. De to er fremragende hver for seg og i tillegg har de utviklet en lydhørhet i forhold til hverandres improvisasjoner som er en fryd å følge.

Det finnes knapt materiale som kan si noe om hvordan Machauts musikk ble fremført i sin samtid. Her er instrumentene kopier av strykeinstrumenter og fløyter fra middelalderen. Ensemblet har gjenskapt musikken slik den kunne ha vært. Lidenskapelig, elegant og ikke så rent lite høytidelig.

ANMELDT AV OLAV GORSETH

Siste fra Musikk

Lyden av følelser

For noen er buekorpsenes tromming irriterende støy. Men trommene trigger musiker Ole Hamre.

Bilder

 • Hvis du vil

  1 2 3 4 5 6

  Helle Helle, Oversatt av Trude Marstein, Oktober

 • Avgrunnen

  1 2 3 4 5 6

  Kim Leine

 • Om mørke

  1 2 3 4 5 6

  Josefine Klougart, Omsett av Trude Marstein, Gyldendal

 • 17. mai - Bergen

  1 2 3 4 5 6

  Tekst: Frode Grytten Foto: Oddleiv Apneseth, Eivind H. Natvig, Knut Egil Wang, Helge Skodvin, Chris Maluszynski, Johan Bävman, Martin von Krogh (Moment Agency), Skald forlag

 • Brevene dine legger jeg under madrassen

  1 2 3 4 5 6

  Astrid Lindgren, Sara Schwardt, En brevveksling 1971–2002, Oversatt av Bodil Engen, Heinesen forlag

 • Ingenting av meg

  1 2 3 4 5 6

  Forfatter: Arne Lygre, regi: Kamilla Bach Mortensen, med: Ane Skumsvoll, Stian Isaksen, Marianne Nielsen, André Søfteland. Den Nationale Scene

Fakta

cd/middelaldermusikk
Modus ensemble
«Douce Dame»
Mudi