Etterlengtet er en underdrivelse. Det er flerfoldige år siden Major Parkinson begynte å imponere på byens konsertscener med den frenetiske høysåten til vokalist Jon Ivar Kollbotn i front. Like etter at den egenopptrykkede EP-en dukket opp rundt 2004 begynte forventningene å stige, men albumet lot vente på seg. Allerede i januar i fjor nevnte BT bandet som «ett å se opp for i 2007».

Vi holdt utkikk. Men ingenting kom.

Men nå er det endelig her, produsert av Sylvia Massey (Tool m.fl.) i statene, og nøyaktig så polert skranglete som det bør være. Bandet har fått nådegaven at de kan gjenkjennes bare på et enkelt anslag i starten av en låt; de låter ikke som noen andre akkurat nå, selv om det er fristende å dra paralleller til en slags progrocka Tom Waits med doom-surf-preg. Hør førstelåten «Bicycle!» for et perfekt eksempel. Ordet «spastisk-burlesk» er blitt nevnt, og det er ikke en dum beskrivelse.

Ifølge bandet selv spinner tekstene rundt Johnny Parkinsons skjeve liv og virke, og flakking fra sinnssykdom til alkoholrus. Dette er ikke alltid så lett å få med seg når kombinasjonen av mangel på vedlagte tekster, samt Kollbotns bjeffete whiskystemme gjør seg gjeldende. Ikke at det gjør noe, for musikalsk har bandet så mye å by på at det er en fryd.

Uttrykket deres er vel ivaretatt av produsent Massey, som har gjort lydbildet klart som vann, samtidig som det er lassevis med gjørme igjen rundt kantene. Gamle låter som «It's a job» og «Death in the candystore» fungerer utmerket sammen med låter som den nye singelen «Meat me in the disco». Major Parkinson viste seg å være ett av bandene du må se opp for i 2008.

WALTER N. WEHUS

Er du enig med vår anmelder? Si din mening her: