«Hyper i gravkammeret» er den tredje boken om Per Viggo, en niåring med ADHD som kan alt om pyramider og mumier. Alle de tre bøkene gir et troverdig og spennende innsyn i hvordan en hyperaktiv gutt opplever seg selv og omgivelsene sine.

Dette er også modige utgivelser, fordi bøkene henvender seg til alle, og til ingen, på engang. Mens de nye forsideillustrasjonene til Augon Johnsen klart signaliserer barnebok, har de gjennomgående strekillustrasjonene til Gerhard Stoltz en antydende og voksen karakterer. Tilsvarende er teksten formmessig satt opp som prosadikt og kontrasterer det naivistiske perspektivet til fortelleren Per Viggo.

Thor Soltvedt skriver morsomt og enkelt: «Jeg leser videre / ned siden / om kong Ramses 2. / og faren Seti / som ligger utpakket / i et spesialkammer/ på museet / med dempet belysning / og riktig temperatur / sammen med / ni / andre kongelige mumier / jøss / et helt fotballag / Mumie United». Men de formale kvalitetene gjør ikke denne tredje boken til en frittstående fortelling, og boken har lite å tilføre serien som helhet.

I forrige bok dro Per Viggo sammen med rektor Grå til Egypt. Begge er like entusiastiske når det gjelder faraoer og egyptiske gravskikker, og rektor Grå vil se pyramidene før han dør. Men turen får en brå slutt når rektor Grås hjerte bestemmer seg for å stanse, og Per Viggo, med vennens sandal som spade, begraver ham på egyptisk vis i sanden. Boken slutter akkurat der den burde slutte: når Per Viggo forteller den sjokkerte reisegruppen at rektor Grå har dratt av gårde til dødsriket.

Det er få gode grunner for å ta opp denne tråden, noe «Hyper i gravkammeret» med all mulig tydelighet demonstrerer. I denne boken skjer det ingenting. Verken på et ytre eller et indre plan. For selv om Per Viggo overnatter på kistelokket til Ramses 2, forteller denne handlingen lite nytt om Per Viggo, verken når det gjelder sykdommen hans, sorgen over rektor Grås død, eller interessen for de gamle faraoene. Thor Soltvedt drøvtygger på de samme temaene som han har skrevet om i de to foregående bøkene, og da hjelper det lite at han skriver godt.

PETRA J. HELGESEN