«Cathys bok» er en blanding av roman og spill. Leseren er med på et mysterium, og selv om romanteksten gir hovedløsningen, er det mange utfyllende detaljer som krever at leseren ringer telefonsvarere, løser koder, studerer illustrasjoner, surfer på nettet, og finkjemmer det bevismaterialet som følger i egen plastlomme.

Boken er troverdig utformet som syttenårige Cathys dagbok, med skisser og skriblerier i margen, skrivefeil og SMS-språk. Teksten er påbegynt dagen etter at Victor har dumpet henne. Kunstnerspiren og våghalsen Cathy mener det er noe mystisk med bruddet, og hun begynner å grave i eks-kjærestens privatliv. Hun får hjelp av nerdevenninnen Emma, og snart er de i gang med et mysterium som involverer alt fra bioteknologi og mordgåter til kinesisk mytologi.

For ungdommer som bruker nettet daglig og er vant til å få informasjon i stykker og stumper, er dette et morsomt puslespill som verken er for krevende eller for enkelt. Samarbeidet mellom forfatter Sean Stewart, spillutvikler Jordan Weisman og illustratør Cahty Brigg har med andre ord resultert i et vellykket eksempel på interaktiv historiefortelling.

Allerede på bokomslaget starter denne interaktiviteten. Hvis du ringer det oppgitte nummeret (906 69 385) får du høre en telefonsvarer: «Hi! This is Cathy and I can't come to the phone right now…» Cathy snakker klingende amerikansk, for Notabene Forlag har valgt den billige løsningen når de skulle overføre konseptet til norsk.

Romanteksten er oversatt (og hvis vi velger å overse noen grove korrekturfeil, er det en god oversettelse), men alt bevismaterialet, og de tilhørende nettsidene, er på engelsk. I tillegg er de øvrige telefonnumrene som leseren kan ringe, fortsatt amerikanske.

Forhåpentlig behersker norsk ungdom engelsk godt nok til å utforske hele konseptet rundt «Cathys bok», og ikke bare den delen forlaget har tatt seg råd til å oversette. Kanskje er det heller ikke nødvendig å utgi bok nummer to? De språksterke leserne kan jo bare kjøpe den amerikanske oppfølgeren på Amazon.

PETRA J. HELGESEN

Er du enig med vår anmelder? Si din mening her: