Jubileene sto i kø i lørdag. Bergensgruppen Rimfakse feiret 30 år, svensknorske Groupa feiret 25 år og det var samtidig 25 år siden første folkemusikkfest i Fensal. Rimfakse har spilt på alle bortsett fra tre av dem.

Og publikum kjente sin besøkelsestid.

– Sannsynligvis publikumsrekord, og dobbelt så mange fremmøtte som i fjor, jubler musikalsk vert og Rimfakse-medlem Gabriel Fliflet.

Turnéliv uten lappen

Rimfakse ble dannet av tre gymnasiaster ved Bergen Katedralskole i 1975.

– Vi hadde vår første spillejobb på et radikalt alternativ til et småsnobbete juleball, spøker Fliflet som sammen med Olav Tveitane og Alf Bugge Gjerstad utgjør trioen.

Den gang gikk det i gammeldans. Det var «gammeldansboom» på midten av 70-tallet, og folk kunne stå i kø langt ut i gaten, ifølge trioen.

Etter hvert fattet gruppen interesse for shetlandsk musikk.

– Vi lot oss inspirere av irske grupper: Fra før av hadde man stort sett bare tradisjonelle spellemannslag og soloutøvere i folkemusikk-Norge. Vi tok tak i tradisjonelle norske og shetlandske låter, og arrangerte dem. Dette var det nesten ingen andre som drev med i Norge på den tiden, forteller Fliflet.

Frem til begynnelsen av 80-tallet dro trioen mye rundt i Bergensregionen og opptrådte på ungdomslag og studentklubber.

– Ingen av oss hadde lappen. Vi gikk, tok busser og ferger.

Senere turnerte de landet rundt i en årrekke med dramatiserte konserter i skoler og barnehager.

– Det var kostymeskifter og altfor mye rigg.

De siste årene har aktivitetene begrenset seg til å spille til dans, samt en sjelden konsert i ny og ne. På lørdag var det tre år siden deres forrige opptreden.

Lite «tøffe i trynet»

– Rydd salen, så setter vi i gang igjen om søtten og et halvt minutt! I kafeen kan dere kjøpe oppfriskende drikke uten direkte ruseffekt, oppfordrer Gabriel Fliflet i pausen.

Rimfakse og Groupa har underholdt de nær 200 publikummerne i vel en time. Det skal spilles opp til dans. Noen rydder stoler mens andre forsyner seg med kaker, brus og kaffe. Arrangøren stoler på at folk legger riktig beløp i kassen.

– Det dukker opp folk fra 18 til 88 år. Dette skjer nesten ingen andre steder, forteller Fliflet.

– Hvorfor tror du folkemusikken appellerer så bredt?

– Vi er lite «oppstasjet» eller «tøffe i trynet». Folkemusikken har dessuten overlevd gjennom mange generasjoner. Den har derfor den innbygde mekanismen at bare de gode sangene overlever.

– Kan du si noe om folkemusikkmiljøet i Bergen?

– Det er god rekruttering og mange unge. På folkemusikklubben Columbi Egg, der jeg er vert, er det som oftest smekkfullt. De har ikke noe liknende oppe og går i Oslo.

– På hvilken scene trives du best?

– Det er jo veldig vakkert i Fensal, men jeg trives nok best i Columbi Eggs stamlokale på Hotell Augustin, med publikum oppi fanget. Så lenge de gamle har plass til å sitte, synes jeg det er fint at folk må sitte oppå hverandre og foran føttene på musikerne. Jo trangere, jo bedre.