• GAMLE STJERNER STRÅLER: Geraldine Chaplin og Jane Fonda utfolder seg i velspilt, fransk dramakomedie.

    FOTO: FILMWEB

Skreddersydd seniorkomedie

Sorger og gleder i eldrekollektivet

123456
«Hva om vi alle bodde sammen?»

Raddisene eldes. Det gjelder både i skuespillerstanden og blant folk flest.

Godt derfor, at noen tar ansvar for å lage filmer der de gode, gamle kan få utfolde seg, til glede for oss gode, gamle i kinosalen.

"Hva om vi alle bodde sammen?" er skreddersydd for formålet.

Jane Fonda spiller Jeanne, pensjonert universitetslektor i filosofi. Ektemannen Albert (Pierre Richard, kjent fra 70-tallskomediene "Den høye lyse") begynner å bli tustete og glemsk. Selv tier hun om sin alvorlige sykdom.

Geraldine Chaplin har rollen som Annie, pensjonert psykolog, gift med Jean, en gammel aktivist som er sur fordi han ikke lenger får dra på solidaritetsreiser, og fordi konen vil anlegge noe så borgerlig som et svømmebasseng i hagen.

Claude er enkemann, puppefiksert og horekunde. Og han har dårlig hjerte.

I 40 år har de vært venner. Så når helsen nå begynner å skrante, og sykehjemmet kan bli neste stasjon for flere av dem, er det kanskje en god idé å flytte sammen i Annie og Jeans digre (arvede) hus?

Som tenkt, så gjort.

Konfliktfritt blir det ikke.

Men innimellom drikkes det god vin og diskuteres – i ekte 68-stil – hvilke prinsipper kollektivet skal drives etter.

Filmen har et godt, skjevt og kjærlig blikk for de enkeltes personligheter, for særegenheter odlet frem gjennom tid og alderdom, og for alderdommens fortredeligheter og alminneligheter. Ekteparene krangler om det ektepar flest krangler om. Sjalusien er like levende som sexlysten. Nysgjerrighet og livsglede hviskes ikke ut av leverflekker.

Pent pakket inn i godmodig, bittersøt humor, målbæres en dempet kritikk av hvordan eldre behandles i et moderne samfunn – og et budskap om å se dem som individer.

Som middel for å få frem det siste, bringer regissør og manusforfatter Stéphane Robelin inn en tysk antropologistudent med fransk kjæreste og planer om å studere aboriginenes behandling av eldre. I utgangspunktet ansettes han for å lufte Alberts hund. Etter å ha redefinert studieplanene, trekkes han mer og mer inn i livet til de fem, både som venn, samtalepartner og deltakende observatør.

Kjemien mellom skuespillerne vitner om god regi og fin stemning på settet.

Resultatet er en severdig, lett melankolsk og ofte vittig film, verdt å få med seg for frankofile så vel som godt voksne.

Er du enig med anmelderen? Si din mening her:

 

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Filmanmeldelser

Forsvar for sorgen

Makter på lekent vis å vise den nære forbindelsen mellom sorg og glede, tap og utvikling.

Tilbake til svart

Dokumentaren om Amy Winehouse er en ubehagelig påminnelse om at du satt og så på et annet menneske dø.

Stram Cruise-kontroll

Der serien tidligere har hamret på stortrommen, slår den femte «Mission: Impossible»-filmen lett og fintfølende på cymbalene.