• SYKKELULYKKE: Filmen om Wadjda og den grønne sykkelen er en kulturelt banebrytende og oppløftende film om jenter i Saudi-Arabia.

    FOTO: FILMWEB

Å sykkelstyre, å herlighet

Sjarmerende fra Saudi-Arabia.

123456
«Den grønne sykkelen»

Alle som har sust av gårde med vind i håret langs en landevei, vet at sykkelen ikke bare er verdens beste fremkomstmiddel, den er også verdens fineste frihetsmetafor.

Derfor er det så vidunderlig at Haifaa Al Mansour plasserer drømmen om en sykkel i hjertet på en ti år gammel jente i et land der syklingens gleder er forbeholdt gutter og menn.

For ikke å snakke om måten hun gjør det på. Da den grønne sykkelen dukker opp på taket av en bil, lar Al Mansour den sveve nærmest som en hildring over lerretet, langs en mur.

Jenten heter Wadjda, og lar seg ikke stoppe verken av pengemangel eller sykkelforbud. Mens moren prøver å gjøre sitt for at ektemannen ikke skal skaffe seg en kone nummer to, skrur Wadjda opp prisen på fotballsupporter-armbåndene hun fletter på rommet og selger på skolen. Så dukker den store muligheten opp, i form av en konkurranse i å resitere fra Koranen. Førsteprisen er en pengesum mer enn stor nok til å kjøpe sykkel for. Overraskende nok melder Wadjda seg på. Den obsternasige jenten er ikke akkurat kjent for sin fromhet.

Haifaa Al Mansour bruker enkle, men effektive virkemidler. Wadjdas ansikt og blikk mens hun iakttar verden rundt seg, slik den arter seg for saudiske jenter og kvinner. Full av restriksjoner, skam, påbud, forbud og begrensninger. Men også med ønsker om å utfordre grensene. Vist frem uten oppstuss, men subtilt (og vakkert) bemerket når Wadjdas koran- resitasjon blir en kommentar til de rettroendes selvrettferdighet og religionsfortolkning.

Av og til gjør filmen meg rasende, av og til oppgitt og trist. Men mest av alt blir jeg lykkelig - både over måten Haifaa Al Mansour forvalter sitt kunstneriske pund, og måten hun formidler sitt budskap. «Den grønne sykkelen» er en bemerkelsesverdig film. Ukunstlet, men nyansert, full av livsglede og pågangsmot.

Wadjda - formidabelt tolket av Waad Mohammed - er en heltinne jeg aldri kommer til å glemme.

Vel fortjent har filmen høstet priser verden over, og er Saudi-Arabias aller første Oscarkandidat. Vel så viktig er det at landets «Kommisjon for fremme av dyd og forebygging av umoral» i april i år kunngjorde at kvinner skulle få lov til å sykle. Lovendringen kom som en direkte følge av filmen. Ennå er det lenge til de kan suse av gårde med vind i håret langs landeveien; sykkelen får ikke brukes som transportmiddel, den skal bare trilles rundt på i parker og ubebodde områder. Men ett sted må alle forandringer begynne.

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Filmanmeldelser

Forsvar for sorgen

Makter på lekent vis å vise den nære forbindelsen mellom sorg og glede, tap og utvikling.

Tilbake til svart

Dokumentaren om Amy Winehouse er en ubehagelig påminnelse om at du satt og så på et annet menneske dø.

Stram Cruise-kontroll

Der serien tidligere har hamret på stortrommen, slår den femte «Mission: Impossible»-filmen lett og fintfølende på cymbalene.