Julenøtter, påskenøtter, spørsmål og svar, vi er en quiznasjon av dimensjoner og både Geni og Trivial Pursuit går ned på høykant. Spørrebøker og Kvitt eller dobbelt er underholdning for hele familien, og det er nettopp denne gullåren Buzz-serien har koblet seg på med sine fantastisk populære quizspill til PlayStation 2. Vi liker å konkurrere, vi liker å vinne. Andres kunnskaper imponerer oss, og det å kunne imponere andre er enda bedre.

Buzz begynte med sin musikkquiz, og har nå skaffet seg en fortjent plass i butikkhyllene takket være et ok gjennomført spill, og stjernetreff på folkefølelsen. Oppfølgeren med mer trivielle spørsmål for alle, hadde også sine åpenbare svakheter, men igjen lot folk quiz gå for rett.

Nå er to nye varianter av Buzz her, «Junior The Jungle Party» og «The Sports Quiz»

En av de definitive årsakene til spillseriens suksess er de sjarmerende og engasjerende håndkontrollerne. Alle deltakerne får en liten mentometeraktig trykksak, som brukes til å avgi svar på de ulike spørsmålene. Denne er naturlig nok med oss videre, og gir en fin inngang på spillet for de mindre. Man får lett følelsen av å være med på en mer alvorlige og profesjonell konkurranse med egne kontrollere.

Der Sportsbuzz følger opp dette ved å ta den tradisjonelle gameshow-tilnærmingen på utformingen, er junior-varianten litt mer original.

«Buzz: the Sports Quiz» er, med unntak av et par spillvarianter, kliss lik de andre Buzz-spillene. Eneste forskjellen, og for så vidt er det helt greit, er spørsmålene. Det som teller her er jo konkurransen og spørsmålene. Å spille Buzz alene er kjedelig. Spørsmålene er godt varierte og i hopetall, slik at man er sikret at ikke det blir for mye repetisjon i løpet av et par runder. Likevel vil nok både spørsmålene og multimedieinnholdet etter hvert bli kjent for eierne av dette.

Svakheten til Sport ligger, som i de andre buzzspillene, i presentasjonen av multimediespørsmålene. Men heldigvis er dette strammere denne gangen. Det er jo kjekt at også sportsfansen får sin Buzz.

I «Jungle Party» er spørsmålene faset ut til fordel for en sjarmerende blanding av minispill, alle inspirert av Buzzkontrolleren. Det smarte med dette, er at man slipper en åpenbar generasjonskløft mellom voksne og barn, ved at spørsmålene blir for enkle. Jungle Party kan spilles av alle, og dreier seg i veldig stor grad om å trykke på riktig knapp til riktig tid. Simpelt, søtt og tilgjengelig for alle, men overhodet ikke noe å drive med for mye eller i lengden.

Begge disse spillene har potensial i julehandelen, og fortjener plassen de har i folks hjerter. Det er likevel ikke spill man kan spille for mye. Se på en buzz-investering omtrent som et brettspill, og bruk det deretter. Ellers kan du bli fryktelig fort lei av små aper og golfspørsmål.

ANMELDT AV TOR ERIK GREGERSEN