Raddisene eldes. Det gjelder både i skuespillerstanden og blant folk flest.

Godt derfor, at noen tar ansvar for å lage filmer der de gode, gamle kan få utfolde seg, til glede for oss gode, gamle i kinosalen.

"Hva om vi alle bodde sammen?" er skreddersydd for formålet.

Jane Fonda spiller Jeanne, pensjonert universitetslektor i filosofi. Ektemannen Albert (Pierre Richard, kjent fra 70-tallskomediene "Den høye lyse") begynner å bli tustete og glemsk. Selv tier hun om sin alvorlige sykdom.

Geraldine Chaplin har rollen som Annie, pensjonert psykolog, gift med Jean, en gammel aktivist som er sur fordi han ikke lenger får dra på solidaritetsreiser, og fordi konen vil anlegge noe så borgerlig som et svømmebasseng i hagen.

Claude er enkemann, puppefiksert og horekunde. Og han har dårlig hjerte.

I 40 år har de vært venner. Så når helsen nå begynner å skrante, og sykehjemmet kan bli neste stasjon for flere av dem, er det kanskje en god idé å flytte sammen i Annie og Jeans digre (arvede) hus?

Som tenkt, så gjort.

Konfliktfritt blir det ikke.

Men innimellom drikkes det god vin og diskuteres – i ekte 68-stil – hvilke prinsipper kollektivet skal drives etter.

Filmen har et godt, skjevt og kjærlig blikk for de enkeltes personligheter, for særegenheter odlet frem gjennom tid og alderdom, og for alderdommens fortredeligheter og alminneligheter. Ekteparene krangler om det ektepar flest krangler om. Sjalusien er like levende som sexlysten. Nysgjerrighet og livsglede hviskes ikke ut av leverflekker.

Pent pakket inn i godmodig, bittersøt humor, målbæres en dempet kritikk av hvordan eldre behandles i et moderne samfunn – og et budskap om å se dem som individer.

Som middel for å få frem det siste, bringer regissør og manusforfatter Stéphane Robelin inn en tysk antropologistudent med fransk kjæreste og planer om å studere aboriginenes behandling av eldre. I utgangspunktet ansettes han for å lufte Alberts hund. Etter å ha redefinert studieplanene, trekkes han mer og mer inn i livet til de fem, både som venn, samtalepartner og deltakende observatør.

Kjemien mellom skuespillerne vitner om god regi og fin stemning på settet.

Resultatet er en severdig, lett melankolsk og ofte vittig film, verdt å få med seg for frankofile så vel som godt voksne.

Er du enig med anmelderen? Si din mening her: