Gatekunstneren Dolk la ut 250 trykk av verket "Mushroom girl" for salg tirsdag formiddag, og 40 minutter senere var de borte.

— Hvem er det som kjøper disse verkene?

— Alle mulige mennesker. Gamle og unge, fattige og rike. Vi ble litt forundret over at det er så spredt. Vi trodde at det hovedsakelig kom til å appellere til folk mellom 20 og 30, men det viser seg at det er folk i alle aldre, fra 0 til 100, sier Morten Landmark som driver nettsiden handmadeposters.com hvor trykkene legges ut for salg.

Spekulerer på eBay

To av trykkene ble lagt ut på eBay etter kort tid - til dobbelt pris. Ifølge VGnett tjente Dolk til sammen 388 000 kroner på de 40 minuttene. Selv om det ifølge Landmark ikke er nøyaktige tall, er det i alle fall omtrentlig. Men han presiserer at mye av disse pengene går med til kostnader, og ikke rett i lommen på artisten.

— Det er i utgangspunktet greit for meg, men ikke artisten. Vi priser trykkene ganske lavt, slik at alle skal ha råd til dem. Det er selvfølgelig litt dumt at folk spekulerer i å kjøpe dem og legge det ut på eBay, men da blir det jo desto bedre for dem som fikk tak i dem hos oss, sier Landmark.

Heia idealismen

— Hvorfor blir de priset så lavt? Dere kan jo bli rike?

— Tanken er at det skal være tilgjengelig for flere, at alle skal kunne kjøpe. Vi hadde en målgruppe som i utgangspunktet er studenter og folk med mindre penger som skulle ha råd til trykkene, i stedet for folk som ikke har peiling som kjøper på impuls uten å ha noe forhold til det, mens det er unge folk som faktisk har et forhold til verkene. Men nå viser det seg jo at vi har kjøpere fra alle grupper, og det er veldig gøy, forteller Landmark.

For fansen

Trykk som "Mushroom girl" og "Balaclava" blir lagt ut for salg en gang i blant, avhengig av når kunstneren har et arbeid han har lyst til å lage som trykk og tilby til markedet, forteller Landmark.

— Det er greit å kunne tilby de tilhengerne man har noe som kunstneren personlig har signert og satt sitt preg på. Det er det nok mange som setter pris på, sier Landmark.

THE LAST MONA LISA: Her viser Dolk selv overmalingens logikk han lar så å si Mona Lisa internt i bildet gjøre det andre mennesker ofte gjør med hans kunst i byrommet. Kunstens aktualitet er forbigående, skriver kunsthistorie.com
Handmadeposters.com