• TRENDSETTER: Her spiller Machine Birds på årets Bylarm-festival. Festivalen omtales i avisen The Independent som en av grunnene til at Oslo-publikummet legger listen for resten av Europa.

    FOTO: Fredrik Varfjell

Oslo - verdens musikknavle?

Irske forskere har kåret Oslo-publikummet til verdens mest toneangivende publikum. Lite sannsynlig, mener Einar «Engelen» Engelstad.

Oslo er med andre ord Europas ledende musikkby, og trasker med andre ord tilforlatelig forbi byer som London og Manchester. De to forskerne Conrad Lee og Pádraig Cunningham ved Clique Research Cluster i Dublin har forsket på den geografiske flyten av musikk via streamingtjenesten last.fm, og kommet frem til at Oslo i lille Norge og Atlanta i ganske store USA er de byene som styrer trendene. Der Atlanta og Oslo går, kommer tilsynelatende musikkverden etter.

«Flokkdyr»

Avisen The Independent skriver at på tross av bare 550.000 innbyggere, opplever den norske hovedstaden en «musikkboom», støttet av et nettverk av uavhengige platebutikker og mange konsertscener og festivaler. I tillegg trekker de frem bransjefestivalen Bylarm som en viktig grunn til tigerstadens nye posisjon som trendsetter.

I et intervju med NRKs Lydverket, stiller bookingsjef i Øyafestivalen, Claes Olson seg skeptisk til om oslopublikummet egentlig er de trendsetterne de irske forskerne skal ha dem til. Han mener nordmenn er flokkdyr, og at når noe først blir en trend, er folk raske med å følge etter.

- Tullestudie

Einar «Engelen» Engelstad, musikkanmelder i BT og eier av platebutikken Apollon, synes det høres merkelig ut.

- Jeg har aldri oppfattet Oslo som spesielt toneangivende på noen som helst måte, sier Engelstad.

Han synes metoden høres lite vitenskapelig ut for å fastslå hva som er hipt og hvem som leder an.

- Nå skal man ikke bare høre på erkebergensere som meg, for det er ikke akkurat toppen av objektivitet, men jeg kan heller ikke skjønne at dette er noe objektivt mål for sånt. Jeg tror nok at andre undersøkelser ville kommet frem til noe helt annet, sier Engelstad.

Han får støtte av sin kollega i Dagbladet, Sven Ove Bakke, som sier til egen avis at han ikke har særlig tro på forskernes metoder.

- Det er en tullestudie. Det er begrenset hvor mye informasjon man får samlet inn via en marginal tjeneste som Last.Fm. Dette blir først interessant om man samler inn lytterdata fra alle de store aktørene, som Itunes, Youtube, Spotify og Wimp, i tillegg, sier han.

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Kultur