Thurston er komiker og nettredaktør for det amerikanske satireorganet The Onion. Siden 1988 har de spredd satiriske nyheter, først på papir, siden som nettavis. Og gjennom hele historien deres har enkelte lesere misforstått og tatt «nyhetene» deres på alvor.

— Det henger sammen med at skremmende mange mennesker faktisk er nokså dumme, sier Thurston, som denne uken har vært i Bergen på Nordiske Mediedager. Og fortalt om nettstedet hans, som gleder mange, og forvirrer andre.

En av hans favorittmisforståelser er en nyhetssak på video, der nyhetsoppleserne melder at turneren Shawn Johnson måtte bli avlivet, fordi hun ble skadet i foten.

— Alle de brevene vi fikk fra barn etter det innslaget! Det var hysterisk morsomt. Og dypt rørende. Jeg innser at jeg har en mørk og fordervet sjel, men det varmet virkelig innerst i hjertet. Det endte med at turneren måtte sende ut en pressemelding der hun forsikret at hun fortsatt var i live, og at hun ikke sto i fare for å bli avlivet, sier Thurston. Som ikke var overrasket over reaksjonen.- Forskning viser at barn er vesentlig mindre intelligente enn voksne. De bidrar dessuten i liten grad til verdiskapningen. De utgjør i det hele tatt et oversett samfunnsproblem, siden de snylter på oss redelige skattebetalere. Myndighetene jobber takk og lov med måter å bedre produktiviteten deres på. I mellomtiden er det bare rimelig at vi gjør narr av dem, sier han.

Titanic: Usunn mat var årsaken?

Men det er ikke bare barn som misforstår: En egen blogg, Literary Unbelievable, er dedikert til Facebook-diskusjoner der presumptivt voksne mennesker på ramme alvor diskuterer The Onion-artikler. Tilsynelatende uten å forstå at de er oppspinn. Noe som skjer nærmest daglig. Som for eksempel en sak om en oppdiktet forskningsrapport, som fastslår at delfiner er mindre intelligente når de er på land enn i vannet. Blant annet fordi de ikke klarte å forsere en veldig enkel hinderløype.

Artikkelen er fra 2006, men vekker innimellom fortsatt harme fra lesere som tror innholdet er sant.

Offisielt har The Onion en klar policy på å ikke overvurdere publikums intelligens. Nettavisen har for eksempel ingen kommentarfelt, fordi, som de sier selv: «Folk er idioter».

Thurston tror imidlertid ikke det bare er intelligens som er avgjørende for de som tar sakene deres for god fisk.

— Det ville vært i overkant optimistisk å tro at syv milliarder mennesker skal gå rundt og ha et forhold til The Onion. I tillegg er satire et kulturelt fenomen, det er ikke alt som fungerer like bra i oversettelsen, sier han.

— Dessuten strekker vi oss for å få dette til å se ekte ut, både på utseendet og tonen i artiklene. Og verden blir jo bare stadig mer absurd. Ofte er det ikke mye som skiller satire fra virkeligheten. Sånt sett er det forståelig, sier Thurston.

- Stemmer med egne fordommer

Men selv seriøse amerikanske nyhetskanaler har gått på limpinnen. Fox Nation, som drives av det konservative nettverket Fox News, skal ha latt seg lure av en The Onion-historie: Etter valget i 2010 laget The Onion en sak om at president Barack Obama hadde sendt en lang, usammenhengende e-post til samtlige amerikanske borgere i frustrasjon over resultatet.

— Fox kastet seg over den. Og snart fulgte kommentatorene deres: «Nå kaster Obama bort pengene våre igjen, han gjør ikke jobben sin». Det bildet vi tegnet av Obama i artikkelen stemte rett og slett for godt med deres fordommer om ham. Sånt kan skje i våre dager, alt går veldig fort, alle skal danne seg en mening veldig raskt, og helst spre den før de har stilt seg selv spørsmålet: «Er det jeg reagerer på egentlig troverdig?» Problemet er at svaret i vårt tilfelle er som regel «nei». Da kan det gå galt når det går for fort, sier Thurston.