— Du tuller ikke med gamle korpsgutter, sa Fremskrittspartiets Ib Thomsen, da Stortinget mandag diskuterte korpsbevegelsens kraftige tilbakegang.

Bare siste året har 3.500 unge forlatt skolekorpsene.

— Dersom denne utviklingen fortsetter, vil alle være borte om 12 år, antok Frps kulturpolitiske talsmann. Og han hadde Høyre og Kristelig Folkeparti med seg i bekymringen.

UNESCOS liste

Derfor vil de tre partiene ta to markante grep for å redde denne frivillige folkebevegelsen. De ber regjeringen legge frem en strategi for å styrke korpsene. Men mer spektakulært: De ber regjeringen bidra til at skolekorpsbevegelsen kommer inn på UNESCOs verdensarvliste over immaterielle kulturarv.

På den måten håper de borgerlige partiene på større oppmerksomhet omkring dette særnorske fenomenet. Dermed tror de også det følger mer penger til bevegelsen.

Kulturminister Anniken Huitfeldt sier at det er Norsk Kulturråd som setter opp en liste over hva Norge skal melde inn til UNESCO.

— Korpsbevegelsen vil her konkurrere med folkedans og den norske fortellertradisjonen, la hun til.

Blåst i hundre år

De tre mulige regjeringspartnerne etter valget neste år, kjørte historiske argumenter i sin kamp for at verdenssamfunnet skal oppdage norske skolekorps.

— Den norske skolekorpstradisjonen skriver seg fra 1901, og er unik på verdensbasis. Ingen andre land har en slik tradisjon, står det i forslaget som Stortinget mandag vedtok å vedlegge protokollen, som det heter.

Det betyr at det ikke er avvist, og at kulturministeren kan ta det med seg videre.

Selv var Anniken Huitfeldt travet opptatt. Hun skulle følge sin eldste datter til første dag i samme skolekorps som ministeren gikk i som ung jente på Romerike.

— Det er veldig viktig med frivillighet, sa hun.