— Det blir spennende å se om det kommer til å gå like bra som i Oslo. Det er en velsignelse at forestillingen har gått så bra der, sier Herborg Kråkevik.

Til jul kommer hun og forestillingen "Kjære landsmenn" til Bergen. I Oslo gikk den for fulle hus. Nå sitter hun i restauranten på Den Nationale Scene (DNS) og spiser en karbonade. Plutselig spretter hun opp av stolen, slår ut med armene og smiler bredt.

— Hei! utbryter hun, ser unnskyldende på journalisten og sier, – jeg må bare hilse på sjefen.

Det er et gledelig gjensyn mellom skuespillerinnen og teatersjef Agnete Haaland.

— Det er så kjekt å ha deg tilbake, sier Haaland, mens hun gir Kråkevik en klem.

Fra Scene 2 til Hovedscenen

«Kjære landsmenn» hadde premiere på Det Norske Teatret i november i fjor. Når forestillingen settes opp i Bergen har det gått et år siden premieren i Oslo, og stoffet sitter godt.

— Jeg vet hvordan stoffet funker både på publikum og meg, forteller Kråkevik, som har satt av en dag til øving i Bergen før teppet går opp.

Selv om det er lenge siden den første gangen hun sto på Hovedscenen har hun fremdeles ærefrykt for scenen.

— Hovedscenen på DNS er den fineste scenen jeg vet om. Jeg er ydmyk, for å si det mildt. Det var der jeg drømte om å få stå da jeg var liten og så teater.

Sprelske vestlendinger

— Jeg føler at forestillingen kommer til å passe her, egentlig er jeg ganske sikker på det. Det er en sprelsk forestilling som er frekk i kjeften og varm i hjertet. Det går ikke lenge mellom latter og alvor, sier Kråkevik.

— Nå blir kanskje dette veldig generaliserende, men jeg tror bergensere har en litt annen letthet over seg enn østlendingene. Bergenserne er liksom litt sprelske, også blir de ikke så veldig sjokkert om jeg sier noe som er veldig frekt.

Kråkevik bruker naturen til å forklare forskjellene i lynnet mellom øst og vest.

— Det er forskjell på om man har vokst opp i et værhardt område eller i et mildt og stille klima. Noe av det jeg liker med Bergen er at her viser virkelig folk om de liker noe eller ikke. De er enten entusiastiske eller sinte. På en måte litt søreuropeiske, sier hun.

— Så jeg får håpe bergenserne liker forestillingen, ellers blir jeg vel kjeppjaget fra byen.

Latter og alvor

— Jeg tror humor og alvor eksisterer på grunn av hverandre. Jeg bruker ofte latter for å gjøre meg selv og publikum trygge. Det er ofte sånn at når man skal snakke om ting som berører alle, blir det lettere dersom man ler sammen først. På scenen bruker jeg humor til å åpne meg selv og publikum, og jeg får kraft av å se at den når frem. Da kan jeg slappe av og gå dypere inn i følelsene og musikken.

Hun forteller at nettopp det å kunne svinge fra det ene til det andre er styrken hennes som skuespiller.

— Jeg er alltid glad etter å ha gjort forestillinger som svinger litt som en berg-og-dal-bane. Jeg har et følelsesmessig trykk inne i meg som må ut. Når jeg ser at publikum blir rørt og glad, da tenker jeg at jeg har gjort en god jobb.

Litt nytt

Ett år etter at forestillingen ble fremført for første gang har det skjedd mye i verden, men ifølge Kråkevik vil den fremdeles være aktuell.

— For nordmenn er det uansett alltid aktuelt å snakke om oss selv, og hvordan vi oppfattes ute i verden, sier hun og legger til at det likevel kan være at det dukker opp noen nye elementer.

— Jeg kommer kanskje til å legge inn litt småting, men manuset er det samme. Men det kan hende jeg utbroderer noen deler som er ekstra knyttet til Bergen, gjennom sang, dialekt eller karakter.