• TROLDHAUGEN: Men noen justeringer gikk byrådet i Bergen inn for at det kan bygges rundt 250 boenheter på Skjoldnes, ca. 500 meter fra Troldhaugen. Byrådet valgte dermed å se bort fra kommunens egen fagetat som var kritisk til byggeplanene.

    FOTO: TOR SPONGA

Kulturkamp for Troldhaugen

Lederne i Festspillene, Harmonien og Griegakademiet er bekymret for konsekvensene dersom det bygges på nabotomten til Troldhaugen.

- Griegs og Troldhaugens internasjonale posisjon bidrar sterkt til å styrke omdømmet til og gjennomslagsmulighetene for Festspillene i Bergen, Bergen Filharmoniske Orkester og Griegakademiet, skriver tre kulturtopper i et åpent brev til bystyret i Bergen.

Festspilldirektør Per Boye Hansen, direktør for Bergen Filharmoniske Orkester, Bernt Bauge og instituttleder for Griegakademiet Frode Thorsen håper at politikerne skal vende tommelen ned for de omstridte byggeplanene på neset ved siden av Edvard Griegs komponisthjem på Troldhaugen.

Les også

Raser mot Byrådets Skjoldnes-innstilling

Omtrent slik blir utsikten fra Troldhaugen dersom Byrådets innstilling blir vedtatt. Troldhaugen-direktøren raser.

Les også

UTSIKT I DAG: Slik er utsikten i dag, sett fra stien som fører ned til komponisthytten på Troldhaugen. Tvers over denne bukten av Nordåsvatnet er utbyggingen på Skjoldnes planlagt.

Beleiringen av Troldhaugen

Har Bergen virkelig råd til å la storstilt utbygging ødelegge den helheten Troldhaugen og de nærmeste omgivelser skulle være, spør Jan H. Landro.

 

Så bort fra faglige råd

- Den foreslåtte Skjoldnesutbyggingen vil ligge i Troldhaugens siktelinjer og endre landskapets karakter. Troldhaugens beliggenhet, med utsikten over Nordåsvatnet, er et landemerke av uvurderlig nasjonal betydning. Selv om det allerede er gjennomført uheldige inngrep, spesielt gjennom bygging av motorveien, er Troldhaugen, med landskapet rundt, fortsatt et av de sentrale ikonene i norsk kunst- og kulturhistorie, skriver de tre kulturlederne i brevet.

Men noen justeringer gikk byrådet i Bergen inn for at det kan bygges rundt 250 boenheter på Skjoldnes, ca. 500 meter fra Troldhaugen. Byrådet valgte dermed å se bort fra kommunens egen fagetat som var kritisk til byggeplanene.

- Fra første dag av vi vært opptatt av hva Troldhaugen og brukerne av Troldhaugen mener. Dette er også bakgrunnen for at vi har brukt så lang tid på saken og gitt detaljerte føringer for bebyggelsen, sier byråd for byutvikling Filip Rygg.

- Bergen Kunstmuseum, Festspillene, Bergen Filharmoniske Orkester, Griegakademiet og kommunens egen administrasjon er kritisk til utbyggingsplanene. Hvorfor ønsker du utbygging?

- Det er ikke uvanlig med kritiske innvendinger i utbyggingssaker, og det er bra. Men vi ønsker å utvikle en by og er trofaste mot den kommunedelsplanen som ble vedtatt i 2001. Den gikk inn for en fortetning i dette området. Slaget om denne saken sto egentlig for 11 år siden. Siden den gang har utbyggerne investert mye penger i området. I denne runden har vi vært mest opptatte av å lytte til kritikerne og har justert planene ut fra det, sier Rygg.

Åpent eller avgjort?

Innstillingen fra byrådet skal ifølge planen opp i bystyret før sommeren. Og selv om samarbeidspartiene Høyre, KrF og Fremskrittspartiet har flertall, mener Filip Rygg at utfallet er åpent.

Ledelsen i Festspillene, Bergen Filharmoniske Orkester og Griegakademiet, mener det folkevalgte i bystyret må tenke seg godt om.

- Hvis Troldhaugens posisjon og attraksjon svekkes, vil det på sikt kunne få merkbart negative konsekvenser også for våre institusjoner.

 

Hva mener du om utbyggingen?

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Kultur

Fakta

Det foreligger ni store og små utbyggingsplaner rundt Troldhaugen. De to største og mest omstridte er på Skjoldnes og i Skiparviken.

Museumsledelsen ved Kunstmuseene i Bergen og pianistene Leif Ove Andsnes og Geir Botnen er svært kritisk til utbygging.

Planene om å bygge ut er tuftet på en godkjent kommunedelplan fra 2001 som legger opp til fortetning i området.