Helge Haukeland tar oss med tilbake Husøyvær med dokumentaren , drømmen om det uendelige, en reise tilbake til Husøyvær.

Etter flere års arbeid og en hektisk innspurt de siste månedene med redigeringsarbeid, er Helge Haukeland nå klar for å vise filmen for publikum.

Flere år med arbeid

— Det har vært mange års arbeid og produksjon for å oppnå dette resultatet. Nå skal den omsider vises frem og det er alltid spennende, sier Haukeland til bt.no.

Filmen beskriver forholdet mellom mennesker og natur og hva som skjer etter at et velholdt kulturlandskap blir overlatt til seg selv.

I 1998 lagde Helge Haukeland og NRK-veteranen Leif-Erik Michaelsen filmen «Sigfred og Ragnar og dei sju strauman». Filmen vant flere internasjonale priser, blant annet Pandaprisen i regi av BBC, for sin skildring av de to gamle mennene, Sigfred og Ragnar, og deres forhold til naturen.

I dag er både Ragnar og Sigfred borte. Tilbake er bare husene, landskapet og minnene om det livet som en gang var.

— Ragnar og Sigfred levde i pakt med naturen, Sigfred var ærfuglens beskytter, han ventet i lengsel på fuglene, bygge hus og rede, og forsøke med alle midler å beskytte fuglene mot farer som ørn, mink og rev, de to øyboerne levde i en annen tid, en livsstil og kulturhistorie som er på hell, sier Haukeland.

Når folk forsvinner

Ifølge Haukeland handler filmen om å ta vare på ting. Publikum tas med på en reise inn i Husøyværs nære historie. Den handler om hvordan folk på Husøyvær gjennom generasjoner har tatt vare på naturen, slik at de kunne høste fra den. Den viser samspillet mellom mennesker og naturen, og hvor sårbar den er når ingen forvalter den lenger. Også hva som har skjedd etter at menneskene forsvant fra Husøyvær, en livsstil og kulturhistorie som er på hell. Reisen tilbake til Husøyvær viser at når folk forsvinner så forandrer ting seg.

— Et rikt fugleliv er helt borte og landskapet begynner å gro igjen. Filmen handler om ting vi har som vi så lett tar for gitt, sier Haukeland.

Et gledelig gjensyn

I dokumentaren blir vi med Helge Haukeland og Leif-Erik Michaelsen tilbake til Husøyvær i Hamarøy, og ser på hva som har skjedd i området der filmen ble laget.

Gjennom møter med ekteparet Roald og Borgny Mathisen og Birger Danielsen får publikum innblikk i det rike livet som utspant seg rundt Husøyvær, og hvordan det har endret seg etter at Ragnar og Sigfred forsvant.

Dette filmprosjektet var noe av det siste som «stemmen fra nord», Leif-Erik Michaelsen, var med på å lage før han gikk bort.

Filmen kan du se på NRK1 tirsdag 21. februar kl 19.45 i Ut i naturen.