Hvert år kaster norske forlag og bibliotek tonnevis av bøker. Bøkene vi ikke vil ha, blir gode arbeidsoppgaver for Ivar Wåge Johannessen og Maren Alvdal, som jobber i Grønneviken AS.

En generasjon eller to tilbake, var det å kaste bøker kanskje like ille som å kaste mat. Men bøker er ikke lenger et knapphetsgode i Norge — snarere tvert imot. Tar vi med alle typer bøker, smått og stort, sendes det rundt 40 millioner nye bøker ut på det norske markedet hvert år.

Men langt fra alle finner sin leser. Årlig går over 2,5 millioner nye bøker rett fra forlagenes lager til makulering. Kioskmarkedet har sitt eget kretsløp, og ca. 6 millioner usolgte kioskbøker ble makulert i fjor. Dessuten kasserer folkebibliotekene rundt 1 million uaktuelle eller utslitte bøker årlig for å gi plass til nye.

— Boken er en vare med dobbel karakter: Den er både et kommersielt produkt som er laget for å selge, og den er et åndsverk. Det er den kommersielle varen du må se for deg på søppelfyllingen, det er den som brennes, sier Trond Andreassen, generalsekretær i NFF og forfatter av «Bok-Norge».

Forbruksvare

Andreassen har jobbet tett på bokbransjen i tre tiår. Hans kvalifiserte anslag er at små og store forlag makulerer mellom 2,5 og 3 millioner bøker årlig.

- Er boken blitt en forbruksvare?

— Mer enn før, ja. Du ser konsumkulturen veldig tydelig når det annonseres tilbud om tre bøker for prisen av to.

- Er det betent i dag å snakke om makulering av bøker?

Du ser konsumkulturen veldig tydelig når det annonseres tilbud om tre bøker for prisen av to. Trond Andreassen

— Det er en helt naturlig prosess i et kommersielt marked, men antallet er viktig å følge med på. Når en bransje som omsetter for 6 milliarder årlig, får 1,5 milliarder i direkte og indirekte støtte fra staten, vil man jo at den skal fungere godt. Er tallet på makulerte bøker for høyt, betyr det at noe ikke fungerer i bransjen. Jeg kan ikke si akkurat når tallet blir for høyt, men to ferske rapporter hevder at norsk bokbransje fungerer godt. Jeg er enig med dem, sier Andersen.

Vil regulere makuleringen

Ottar Grepstad, direktør for Nynorsk kultursentrum, tidligere forlagsredaktør og tidligere medlem av Norsk kulturråd, mener det er viktig at ikke bare nyutgitte bøker er fysisk tilgjengelige for allmennheten.

— Det offentlige bør ha en politikk på hvor lenge bøker skal være tilgjengelige og hvordan de skal være det. Gjennom momsfritaket er hver eneste utgitte bok i prinsippet offentlig støttet, og det er legitimt av staten å kreve noe igjen, sier han.

- Noen vil hevde at staten tar seg av denne oppgaven ved at Nasjonalbiblioteket lagrer alle norske bøker.

— Er det godt nok at det finnes tre eksemplar av alle norske bøker i Mo i Rana? Jeg synes ikke det.

Grepstad mener at forlagene må kunne dumpe bøker når alt annet er forsøkt, men synes likevel det er et problem at det er opp til de enkelte forlagene – som er private – å bestemme hvor lenge de tar seg råd til å ha en bok liggende på lager.

Minst fem år

- Hvor lenge er det rimelig at bøker skal lagres?

— Alt under fem år er meningsløst. Men sier du fem år, ville bibliotekene fått panikk, sier han, og sikter til plassproblemet ved bibliotekene.

— Jeg har sett eksempler på bibliotek som altfor raskt dytter ut bøker. I Bokbyen i Fjærland så jeg to år gamle diktbøker. Det var åpenbart at Buskerud fylkesbibliotek hadde hatt opprydning, sier Grepstad.

Såkalt lagertrimming er blitt en øvelse forlagene spesialiserer seg i for å håndtere den store produksjonen av bøker. Mens trykking er blitt dyrere, er frakt og lager blitt billigere. Bransjen sier selv at makuleringstallene er redusert fordi man er blitt flinkere til å tilpasse opplagene til markedet.

— I 1985 trykte Cappelen 50.000 av Trond-Viggo Torgersens bok om Flode, og ble sittende igjen med rundt 42.000 eksemplar. Det ville ingen gjort i dag, sier Grepstad.

Tom Dahl, direktør for backlist i Cappelen Damm, forteller at bøker blir fortere gamle enn tidligere.

— Når man lanserer en bok, er det om å gjøre å nå flest mulig lesere med en gang. I 99 prosent av tilfellene selger ikke bøker etter fastprisperioden, som er 1. mai året etter den er gitt ut. Etter det oppstår en pleiesituasjon av boken, der vi prøver å holde liv i den lengst mulig. Den kommer kanskje i pocket, får nytt omslag eller blir satt ned i pris.

Skyggenes dal

- Hvorfor har bøker kortere levetid i dag?

— Bøkene øker i antall, men butikkene har den samme plassen. Samtidig øker antall forlag – det er blitt lettere å gi ut bøker enn noensinne. Det er dermed flere titler i markedet og flere som vil eksponere seg. Flere bøker kommer fortere i skyggenes dal.

- Hvordan oppleves det for et forlag å makulere bøker?

— Vi liker ikke å makulere, men jeg vil ikke kalle det et nederlag. Det er for sterkt, sier Dahl.

BØKER UTEN FREMTID: - Vi får 14–15 paller i slengen som skal makuleres, sier Håkon Tangenes i Grønneviken AS. Der blir bokryggen skilt fra papp og papir. Kun ryggene blir restavfall, resten går til gjenvinning.
EIRIK BREKKE
NYE BØKER: Snart skal disse bøkene sendes ut på markedet fra Fagbokforlaget. De som ikke blir solgt, blir makulert. - Vi liker ikke å makulere bøker, og prøver i det lengste å få solgt dem. Hvis det likevel ikke går, har vi en avtale med Grønneviken om resirkulering, sier forlagssjef i Fagbokforlaget, Arnstein Bjørke.
EIRIK BREKKE