«El custido» handler om Rubéns heller miserable tilværelse som livvakt for en middels viktig argentinsk minister. Den er regissert av Roger Moreno (f. 1972) og fikk Alfred Bauer-prisen i Berlin. Den har også gått sin seiersgang på en rekke internasjonale festivaler.

Les alt om BIFF her!

15 konkurrerte

15 filmer konkurrerte om Norsk Filminstitutts importpris, som er hovedprisens rette navn. Vinnerfilmen får 100.000 kroner fra Norsk Filminstitutt, som skal sikre filmen norsk distribusjon.

Juryen besto av regissør Erik Richter Strand, Christian Berg, programsjef ved Oslo Kinematografer, og regissør Erik Poppe.

Årets dokumentarpris går til «God Grew Tired of Us», som ble vist under vignetten «Migrasjon og identitet». Den handler om tre unge sudanske flyktninger som prøver å tilpasse seg et nytt liv i USA. Også den har vunnet priser tidligere, og får nå 50.000 kroner etter visningen i Bergen. Juryen hadde valget mellom 12 dokumentarfilmer, men Øyvind Sandberg, Gunnhild Asting og Erik Zmuda, var enstemmige.

Pris til «The Queen»

Årets publikumspris gikk ikke uventet til filmen om den britiske dronningens dager etter at Lady Di døde, «The Queen». Helen Mirrens innsats i filmen er også honorert tidligere.

Årets kortfilm ble «Drømmehuset» med Øystein Mamen som regissør. «Filmen evner gjennom sin stødige form å formidle en spennende, marerittaktig historie. Det er åpenbart at regissøren behersker den filmatiske virkemidlene», heter det i juryens begrunnelse.

«Frokost» av Arnt Ivar Tilset fikk hederlig omtale i kortfilmklassen.

Ramz Productions med «Skyggenes dal», mottok Sparebanken Vests pris til såkalt ungt talent. Dermed endte det godt for de unge filmmakerne, som en stund kunne risikere at filmen ble nektet vist.

Ungdommens dokumentarpris gikk til «Oil Crash» av Ray McCormack.

Rune Nielsen