– Lyderhorn ...

Tom Richard Tokle – best kjent av tegneserieentusiaster som «Tomte» –smaker på navnet.

– Det er jo et fantastisk navn på et fjell, sier han og skuer opp på fjelltoppen. Tomte har vært i Bergen en uke på «sponset» flybillett fra forlegger og tegneserieentusiast Kristian Hellesund. Sammen har de to sett på muligheten til å lage to tegneseriebøker der Lyderhorn skal spille en viktig rolle. Og de har bestemt seg: Det blir bøker med «heksen» Anne Pedersdotter i hovedrollen og med Tomte som tegner og tekstforfatter. Tekstene skal for øvrig også Kristian Hellesund være med på å utforme. I løpet av kort tid flytter trønderen inn på hybel i Bergen, og så blir det å drive research i en tre måneders tid.

– Vi har gitt oss selv god tid. Først i 2009 skal bøkene ut på markedet, forteller Tom Richard Tokle.

En «svart» tegner Tokle er bare 25 år gammel, men er allerede en tegneserieskaper som blir lagt merke til. Tegnet har han gjort hele livet, og tegneserier har han også holdt på med så lenge han kan huske.

– Men jeg gikk lei av å tegne striper. Formatet ble for lite, og så begynte jeg å tegne historier. Har blant annet fått gitt ut flere blader med «Tomtes Sorte Sider», og det er sannsynligvis det jeg har gjort i disse bladene som fikk Hellesund til å involvere meg i dette hekseprosjektet, mener Tom Richard Tokle.

– Så du er svart?

– Alle mennesker har vel sine svarte sider, og jeg tar fram mine når jeg tegner. Jeg er glad i kontrastene mellom sort og hvitt, og det er nok en stil som vil passe bra når det er snakk om hekser og heksebrenning.

Smau og arkitektur Han har gått på oppdagelsesturer i bergenske smau, og har lagt merke til den bergenske arkitekturen. Det skal også være med når Anne Pedersdotters historie skal på plass mellom fire permer.

– Og nå flytter du til Bergen?

– For en periode, ja. Ser for meg at jeg bruker tre måneder til å snakke med folk. lese lokalhistorie og få Lyderhorn inn i sjelen. Det er viktig for meg at disse to bøkene blir historisk korrekte, selv om det selvfølgelig også skal være plass til det okkulte og det mytiske. Men jeg ser for meg at vi skal kunne lage bøker som er så korrekte at de for eksempel skal kunne brukes i undervisningen av skolebarn.

– Har du vært på toppen av fjellet?

– Nei, det har jeg ikke. Et dårlig kne har satt en stopper for det. Men jeg skal opp på toppen, det kan du være sikker på.

LYDERHORN: Tom Richard «Tomte» Tokle med Lyderhorn i bakgrunnen. Fjellet vil spille en viktig rolle i historien han skal tegne om Anne Pedersdotter.
Sunde, Helge