— Veldig, veldig flott, var dronningens kommentar da hun forlot utstillingen litt over klokken 12 i dag. Kongeparet tok seg god tid til å vinke til hundrevis av fremmøtte i godværet i Bergen, før de skiltes med en klem. Han for å spise lunsj på Gamlehaugen før han reiser videre til Oslo, hun for å være til stede ved åpningen av Festspillutstillingen i Bergen Kunsthall.

Regjeringens gave

En time tidligere ble dronning Sonja og kong Harald geleidet inn til den offisielle åpningen av utstillingen «Gavebordet – folkegaver til kong Haakon og dronning Maud 1905-06» i Permanenten.

Utstillingen er regjeringens gave til kongeparet i anledning 75-årsdagene deres. Kong Harald og dronning Sonja ble blant annet fulgt av direktøren ved Kunstmuseene i Bergen, Erlend Høyersten, og kulturminister Anniken Huitfeldt.

Kongeparet tok seg god tid til omvisningen i utstillingen, som rommer gjenstander som tilhører Slottet og som er regelmessig i bruk ved statsbesøk, regjeringsmiddager og andre offisielle anledninger.

Michelsens gaver

I tillegg til regjeringens gaveutstilling, har Kunstmuseene i Bergen laget til en egen liten avdeling i Sølvsalen, der gaver gitt til Chr. Michelsen i 1905 har fått plass. Dette er gjenstander som vanligvis befinner seg i 1905-rommet på Gamlehaugen. Han kan publikum blant annet får anledning til å se nærmere på Michelsens skrivesett i sølv, gitt til med «takk og beundring fra kvinner i Bergen».

Førstekonservator Trond Indahl som var kongeparets omviser, henledet også kongeparets oppmerksomhet på den minste gjenstanden i monteren – et lite gullur fra «Takknæmlige Mødre Grædsevakt 1905».

Da de svarte bilene med notabilitetene forlot Permanenten, ble dørene slått opp for de flere hundre tilskuerne som tålmodig ventet utenfor, først for å få et glimt av kongeparet, deretter en kikk på det kongelige dekketøyet.