Han går sine egne veier. Nå har veien ført ham til Bergen og BIFF.

Det er bare lissene på skoene som røper at mannen som sitter foran oss i sofaen i Bibliotekbaren på Hotel Norge er av annerledesslaget. De kan på et vis ikke bli mer utfriket — i rosalilla og med glitter attåt.

Lissene og skoenes eier, John Peterson, ser betydelig mer ordinær ut.

Dessuten er han sliten.

Han er sliten av å være ustoppelig på reisefot med dokumentarfilmen «The Real Dirt on Farmer John» som til hans og regissørvennen Taggert Siegel overraskelse ble en skikkelig festivalsuksess. Den har så å si har tvunget John, som egentlig ikke vil annet enn å være den aparte bonden han er, på reisefot.

Han vil bruke tiden i Bergen til å undersøke nærmere hva det er med skandinaviske mennesker - egentlig.

— Min bestefar var dansk, min bestemor fra Risør. Min mor Anna ble født i USA i et område fullt av skandinaviske bønder. Det var her jeg vokste opp, og det var her jeg måtte ta over en stor gård altfor tidlig. Min far døde da jeg var 16. Jeg er en kreativ og kunstnerisk sjel og den måten jeg valgte å leve mitt liv på utfordret mine skandinaviskættede naboer så mye at de satte ut de grusomste rykter om meg. Jeg var en dyreplager og en satanist. Til slutt ga jeg opp. Ikke minst fordi trakasseringen skjedde på samme tid som gjeldskriser rammet alle amerikanske bønder.

Han solgte store deler av gården han var så glad i.

— Men mirakelet skjedde med etterspørselen etter organiske landbruksprodukter: Jeg la om driften, og i dag er 20 arbeidere i sving på min gård, mens mine plageånders gårder ligger brakk, konstaterer John Peterson.

Tor Høvik