Etter halvannet års utredning om samlokalisering og etablering av et MediaCity Bergen, er mediemiljøet i byen nå enige om å flytte sammen i Lars Hilles gate 30, som dermed blir arbeidsplass for 1200–1500 mediefolk.

Flere alternativ

Fire ulike eiendomsalternativ i Bergen sentrum er blitt vurdert – Nøstet (J. Berstad Eiendom), Nygårdsporten (Odfjell Eiendom), Marineholmen (GC Rieber Eiendom) og Entra Eiendom, som trakk det lengste strået. Forhandlinger om en leiekontrakt med Entra Eiendom innledes nå, mens den endelige beslutningen om flytting skal tas i august/september i år.

— Vi er nå et stort skritt nærmere en medieklynge i Bergen. Dette er en unik mulighet til å skape landets mest spennende og fremtidsrettede mediemiljø. I Bergens Tidende mener det er særdeles viktig at vi bevarer og utvikler sterke redaksjoner utenfor Oslo. Dette prosjektet gjør nettopp det, sier Bergens Tidendes sjefredaktør, Gard Steiro.

Visjonen bak MediaCity Bergen er å skape et internasjonalt ledende miljø for innovasjon og kunnskapsutvikling innenfor mediefeltet gjennom å koble ulike medie-, teknologi-, utdannings- og forskningsmiljøer, skriver aktørene i en pressemelding.

De fremtidige samboerne ser også for seg enda flere medieselskaper i bofellesskapet. De ser også for seg et såkalt Greenhouse i bygget, der gründere og småbedrifter kan utvikle seg i samspill med etablerte medieselskaper.

Prosessen ble dratt i gang av TV 2, og kanalens sjefredaktør, Alf Hildrum har store forventninger til prosjektet.

Raske endringer

— Mediebransjen er inne i en periode med store og raske endringer. Vi har derfor stor tro på å samle kreative miljøer og skape felles møteplasser på tvers av organisasjonene. Innholdsutvikling er mer teknologistyrt enn tidligere. Derfor er det veldig spennende å knytte store innholdsprodusenter enda tettere til ledende medieteknologiselskaper, sier han.

Både TV 2 og BAs leieavtaler der de nå holder til går ut i 2015, og MediaCity Bergen blir lansert som realitet i 2016. Bygget i Lars Hilles gate er Bergens høyeste bygg, og er i dag regionkontor for DNB. Når banken flytter ut, utvides bygget med 10.000 kvadratmeter, og blir til sammen 45.000 kvadratmeter. Arkitekter for bygget er MAD i Oslo.

Administrerende direktør i Entra, Klaus-Andres Nysteen, ser for seg MediaCity Bergen som et landemerke i byen.

— Vi er glade og stolte for at vår løsning er valgt for å samle de toneangivende mediehusene og utdannings- og forskningsmiljøene i ett felles miljø. Arbeidslokalene skal være det beste stedet for å drive medieproduksjon med fokus på samhandling, visuell åpenhet og kontakt mellom mennesker, sier han.

Klubbformann i Bergens Tidende, Arild Berg Karlsen, har betenkninger om hva så tett samliv mellom tradisjonelle konkurrenter i mediemiljøet i Bergen kan bety for journalistikken.

— Jeg er bekymret for mediemangfoldet. Felles kantine og møtelokaler kan høres hyggelig ut, men jeg er bekymret for hva dette kan ha å si for kildevern og journalistikken som sådan. Mindre mangfold betyr at færre områder blir belyst i journalistikken. Det er en fare for at vi i større grad kommer til å løpe i flokk.

Tvilende

Berg Karlsen ser imidlertid også at samlokalisering kan gi gevinst.

— Fordelene er at vi drar nytte av felles teknologisk utvikling, og at vi kan dra veksler på et vesentlig større miljø. Det kommer til å bli et sterkt mediemiljø, med den største kommersielle TV-kanalen i landet, den største regionsavisen i Norge, den største av NRKs distriktskanaler, og så videre.

Om den bergenske medieklyngen vil styrke Vestlandets posisjon i forhold til Oslo-dominansen, er Arild Berg Karlsen mer tvilende til.

— Vi har ingen ting å sammenligne med i Norge. Og vi vet jo at halvparten av TV 2 ligger i Oslo, der også NRK er en bastion. Storting og styringsverk ligger jo også i Oslo. Men at MediaCity Bergen blir en slagkraft, det kan jeg se.

ER BESTEMT: Prosessen ble dratt i gang av TV 2, og kanalens sjefredaktør, Alf Hildrum har store forventninger til prosjektet.
ENTRA EIENDOM
NOEN ÅR FREM: MediaCity Bergen blir lansert som realitet i 2016.
ENTRA EIENDOM