I Bergen var han kanskje aller mest kjent for de markante søylene på Torgallmenningen. Søndag døde kunstneren Bård Breivik etter lengre tids sykdom. Han ble 67 år gammel.

Breivik fikk påvist aggressiv, uhelbredelig kreft før jul 2014. Han fikk behandling hjemme i kunstnerboligen på Ekely og på Diakonhjemmet i Oslo.

BT får bekreftet dødsfallet fra Breiviks nærmeste familie.

Den siste tiden jobbet skulptøren for å ferdigstille nye søyler til Torgallmenningen.

Jobbet på spreng

- Jeg arbeider på spreng for å få alle søylene ferdig, sa Bård Breivik til BT fra sykesengen i romjulen.

Han ønsket å ha de nye stålsøylene med på en større utstilling i Beijing før de etter planen skulle bli montert i hjertet av hjembyen Bergen.

Vokste opp på Laksevåg

Da BT intervjuet Brevik i romjulen svarte han dette på om han pushet på for å få ferdig søylene fordi han var syk:

- Ja, det blir jo trist om noen i fremtiden sier: Det var planlagt en fantastisk løsning her som vi jobbet med i 15 år, men så døde kunstneren. Jeg var helt ærlig om min kreftdiagnose, at den var alvorlig, men at jeg kom til å kjempe for å få så mye tid som mulig, sa Breivik i intervjuet.

- Kjuagutt i Bergen

Breivik vokste opp på Laksevåg. Det er blitt sagt om Breivik at han behersket alle håndverk. Han er uansett mest kjent som skultptør og fikk sitt internasjonale gjennombrudd etter at han stilte ut på Guggenheim-museet i New York 1982. Breivik er også beskrevet som en slags entreprenør-antropolog som fartet kloden rundt og hentet inspirasjon til nye prosjekter.

I et portrettintervju med BT i 2014 uttalte Breivik at han anses som en fyr man kan hamre løs på, og at han i hjembyen bare er en kjuagutt.

Han betraktet søylene på Torgallmenningen som det viktigste utsmykkingsoppdraget han har hatt i Bergen.

Breviksøylene nå og daFjerne, forsterke eller fornye? Debatten om breiviksøylene har gått i Bergen i snart 20 år. Se tilbakeblikk fra 2003-2014.