I dokumentarfilmen "Shakespeares skjulte sannhet", møter vi den norske organisten og konspiratorikeren Petter Amundsen. Han mener å ha funnet skjulte koder i William Shakespeares verker, som viser at egentlig står forfatteren Francis Bacon bak deler av verkene til verdens mest kjente forfatter.

Jeg håper den vil provosere en del mennesker

Regissør Jørgen Friberg

I filmen møtes Amundsen og Shakespeare-kjenner Robert Frumpton, som er svært skeptisk til den norske hobbykryptografens funn. Regissør Jørgen Friberg er derimot ikke i tvil om at funnene hans er genuine. Han håper filmen skal provosere når den nå blir sluppet i Storbritannia — Shakespeares hjemland.

— Jeg håper den vil provosere en del mennesker, fordi de har valgt å ignorere alt som ikke er vedtatte sannheter.

Så du har en agenda med filmen?

— Alle dokumentarfilmskapere har en agenda. Slike filmer trenger heller ikke være balanserte, slik en journalist må sørge for at en avisartikkel er, for eksempel.

Mener å ha funnet bevis

Friberg lar seg provosere av at han ikke blir tatt på alvor av historikere og litteraturvitere. Han mener disse er for sterkt knyttet til dogmer.

— De er veldig skråsikre på alt historisk materiale. For meg er det patetisk at historikere oppfører seg som om de er eksperter på kryptografi. Det er skremmende at de kan si at kryptografi bare er tull når en av verdens mest intelligente menn sier at det holder vann, sier regissøren.

Jeg er bombesikker på at dette systemet ligger der

Konspiratoriker Petter Amundsen

Mannen han kaller en av verdens mest intelligente, er Jola Sigmond - svensken med en IQ på 190, som i Norge er kjent for å lage IQ-oppgaver til Dagbladet Magasinet.

— Han er designer av kodesystemer, og er typograf. Det vil si at han vet hvordan de bygde disse bøkene. Han sier at disse tingene er plassert der, og er imponert forteller Friberg.

Bombesikker regissør

Amundsens konspirasjonsteorier har allerede vært utgangspunkt for en TV-serie på NRK, og er behørig omtalt i norske medier fra før. Den nye dokumentarfilmen har allerede rukket å møte en del motbør, noe som ikke overrasker regissøren.

— Konspirasjoner har alltid finnes, og jeg tror ikke på nesten noen av de.

Men denne tror du på?

— Jeg tror på denne. Jeg er bombesikker på at dette systemet ligger der, sier han og viser til kodene i Shakespeares bøker.