• Vi skal være glade vi kom oss opp på øyen. Hvis ikke kunne det gått virkelig galt.

MAGNUS VOLLSETGARD STEIROK magnus.vollset@bt.noLerøy, Austrheim

De fire ungdommene fra Askøy er solbrente, fryser og vil helst ha litt søvn. Det ble det lite av natt til i går.Ved midnatt gikk båten ned i havet utenfor Austrheim. Først etter tolv iskalde timer på hver sin holme, ble de reddet i land.

— Det blåste og var forferdelig kaldt, sier de fire.

Idyll ble mareritt Det hele begynte som en idyllisk hyttetur. Lørdag skulle de ut for å sette garn. Bare minutter etter at siste teine var plassert, lå de i havet, svelget saltvann og kjempet for livet mot bølgene.

— Vi satte garnene, og bestemte oss for å prøve fiskelykken før vi dro tilbake til land. Men vi kom utaskjærs, og det begynte å blåse opp. Da vi satte kursen tilbake mot land, kom en stor bølge bak fra siden. Den slo inn over båten, og dro den under vann, sier Sindre Stien (20).

Alt skjedde brått. Uten å tenke, begynte de å svømme mot nærmeste holme, Horsøy, som heldigvis bare var rundt 30 meter unna.

— Vi måtte vrenge av oss klærne mens vi var i havet, og svelget vann masse vann, fortsetter Sindre.

Verst var det for Asle Danielsen (20). Han måtte ha hjelp for å komme seg opp på holmen. Hadde de vært lengre unna, er det ikke sikkert han hadde klart seg.

Skulle redde de andre Dermed satt de der. Iskalde og uten mye klær. To ødelagte mobiltelefoner, og ingen lighter gjorde ikke situasjonen lysere.Ifølge vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, ble det målt temperaturer ned mot fem grader i dette området natt til i går. I tillegg var det kraftig vind.

— Hvis vi kunne ha laget et bål, ville alt vært helt greit, sier Frode Stien (23).Han ble så redd de andre skulle fryse i hjel, at han vrengte av seg klærne og kastet seg i det frådende havet igjen.

— Vi så et oppdrettsanlegg litt unna. Jeg tenkte det kunne være en telefon der, sier han.Men han kom bare halvveis. Vannet var for kaldt, og kreftene ebbet ut.Så kald at han knapt kunne gå, reddet han seg opp på en holme like ved.

— Det var godt han snudde. Det var en meter opp til kantene på oppdretten. Hadde han svømt helt ut, hadde han ikke klart seg, forteller Sindre nøkternt.

Reddet av tyskere Dermed ble Frode liggende på naboholmen, alene og kun i underbuksen, fant han tilflukt for vinden i en grøft.

— Det var en maurtue der også, men jeg var for sliten til å bry meg, sier 23-åringen.Han forsøkte å rope til de tre andre, men fikk aldri noe svar.

— Vi hørte noen ropte, sier John Zachariassen (29).

— Det var et godt tegn. Men vi visste ikke at det var deg.Etter en iskald natt, hvor de tre måtte klemme seg sammen for å holde varmen, ble de i går formiddag oppdaget av to tyske turister som var ute på fisketur. De tok de tre med tilbake til land, hvor de fikk varslet politiet.

— Vi fikk melding klokken 11.55. Det ble da iverksatt en leteaksjon med helikopter, kystvakt og redningsskøyte, sier lensmannsførstebetjent Roar Tofting.

Tilbake til havet Sistemann, Frode, ble hentet med helikopter et par timer etter.

— Nå skal vi slappe av og prøve å få varmen igjen. Så skal vi ut på sjøen igjen, sier Frode.

— Ut igjen?

— Ja. Vi må jo hente garnene. Men denne gangen skal vi ha en større og mer stødig båt, sier de fire.

Les også: Hadde ikke redningsvest

UTSLITT: Det er lov å være sliten etter tolv timers kamp for livet. Fra venstre Asle Danielsen (20), Sindre Stien (20) og fetteren Frode Stien (23). Foto: Knut Egil Wang