Hvis vi holder oss til klare tall og kalde fakta, står en ting klart: Det er ikke på fjellet påsken utspiller seg. 90 prosent blir igjen i byen i høytiden. Glansbildene som viser skigåere med anorakk og appelsin i hytteveggen er overdimensjonert, og asfaltsliterne er nok en gang kommet i skyggen.

Men bypåske i Bergen er ingenting å kimse av. I hvert fall ikke når været er så bra. Tyske Frantz og Walter har skjønt det. For tiende år på rad er de tilbake i Bergen. I går tok de farvel med Torget, og nøt et siste lakserundstykke.

— Wunderschön! Nydelig!

De har fisket i områdene rundt Austevoll og Halsnøy og er strålende fornøyd.

— Sååå stor var fisken vi fikk, sier Walter og viser med hendene. Mens vi snakker, blir den angivelige storfangsten større og større.

— He he. Politikere og fiskere lyger mest, sier Franzt om kameraten og storlaksen.

Sykler best på asfalt

Joakim Omdahl på elleve år er bare glad han ikke skal på fjellet. For to uker siden fikk han ny sykkel, et svart glis med splitter nye bremser og dempere.

— Jeg kan egentlig ikke noen triks, men det er veldig kjekt å sykle. Særlig på en ny sykkel, sier Joakim. Han venter på pappa i byparken. De skal på kino, før Joakim skal teste fartsdoningen enda litt mer.

— Det var bra påsken kom nå. Jeg trengte litt fri fra skolen, sier elleveåringen.

Liten dekoratør, stor butikk

Også Vilde på åtte synes det er deilig med skolefri. Hun hjelper til i blomsterbutikken, der moren Katrin jobber.

— Jeg pleier å hjelpe til å bære blomster, og noen ganger får jeg lage en dekorasjon eller blomsterbukett. Jeg er veldig glad i blomster, og vil kanskje jobbe med det når jeg blir stor. Hvis jeg ikke blir frisør. Det virker nesten gøyere, sier Vilde Havre. På trappen tester hun påskekyllingene som selges i butikken.

— De selger mest blomster i hvitt, gult og oransje siden det er påske.

Kanskje blir det en tur på hytten. Hvis ikke er det også i orden. Bergen i sol med påskekyllinger er slett ikke så verst. Særlig ikke hvis du er åtte år og snart blomsterdekoratør.

FORNØYD: - Så stor var fisken, hevder tyske Walter hardnakket. For tiende år på rad vender han og kameraten Frantz tilbake til Bergen. <P/>ARNE NILSEN (foto)