— Den årlige skituren til Kvamskogen har vi ikke råd til. Den blir for kostbar for skolen å dekke, innrømmer rektor Aase Britt Reed Irgens ved Alvøen skole i Bergen. Hun vil vurdere skitur i nærmiljøet i vinter. For de yngste elevene kan det også være en fordel.

Samtlige skoler

Ved nesten samtlige Bergensskoler vil skoleledelsen drøfte vinterens skitur med foreldrenes valgte ledere de nærmeste uker.

Skituren har vært et populært avbrekk i den vanlige skolehverdagen og gitt elevene litt trim og for det meste hyggelige opplevelser i snøen.

Skiturene har vært frivillige, men de fleste har dratt med akebrett, turski eller alpinutstyr. Foreldre har som regel betalt både bussturen på 60-70 kroner og heiskort for dem som trengte det.

Nå må skolen betale bussturen om turen arrangeres i skolens regi.

— Innskjerping av at skolen er gratis og egenandeler ikke skal benyttes, tar bort spensten i skolen. Elevene mister mye av det som gir, sier rektor Steinar Hauge ved Marikollen skole. Han vurderer å omprioritere midler for å få penger til busstur til Kvamskogen neste år.

I grenseland

— Skituren ligger i et grenseland. Vi frykter den må avlyses, sier rektor Atle Myking ved Søreide skole.

Siden vi har gjort skituren frivillig, vil vi prøve å få til en løsning, opplyser rektor Ingunn Brandsdal Pedersen ved Midtun skole. Hun opplever at foreldre er frustrerte fordi barna nå får færre turer. Skolen hadde busspenger til fjellturen i år, men må nå nøye vurdere om turer strengt tatt er nødvendig i forhold til læreplanen. Alle sosiale turer kuttes.

Skolenes driftsbudsjett er kuttet til beinet. De fleste har bare penger til to bussturer i året for elevene. Neste år legger politikerne opp til at skolene får 100 kroner pr. elev. Politikerne vil dessuten sikre penger til leirskoleopphold. Mange skoler velger nå å la elevene gå til svømmehaller der de tidligere kunne ta buss. Det gir mindre tid til svømming. En lærer bad elevene ta med sykkel til neste dags ekskursjon.

— De fleste kan avse 20 kroner til bussbilletter, men ikke alle har 2500 til en sykkel, sukker en mor.