— Noen var ute etter å ta Mats, hevder hun.

Anne Marit Rand Wiberg (49) kjemper med tårene når hun prater om sin avdøde sønn. Mandag i forrige uke ble Mats funnet død i Kirkebukten på Laksevåg. 18-åringen var i pillerus da han havnet i vannet. Druknet, mener politiet, som nå har avsluttet etterforskningen. Anne-Marit tror ikke det er hele sannheten.

— Innerst inne vet jeg at det har skjedd noe. Mats var redd det siste halvåret. Flere ganger sa han at det var noen som skulle ta ham, sier Anne-Marit med begge hendene foran munnen.

Noen svarte på mobilen

Mandag valgte hun å stå frem på TVHordaland for å advare mot det økende rusmisbruket i den videregående skolen. Der fortalte hun også at hun tror Mats er offer for en kriminell handling.

— Jeg ringte etter ham på mobiltelefonen hele mandag morgen. Da klokken var tolv, var det noen som tok telefonen og la på igjen med en gang, hevder Anne-Marit.

Da visste hun ikke at Mats var funnet død på Laksevåg over to timer tidligere.

— Dessuten er både armbåndsuret og ryggsekken hans borte. Mats tok aldri av seg klokken, bortsett fra når han dusjet, forteller moren.

Brukte hasj og piller

18-åringen var elev på Bergen yrkesskole, og i likhet med flere elever der var heller ikke han ukjent med narkotika.

— Mats brukte hasj en del, og han skal også ha vært borti piller. Men han var ellers glad i livet og hadde mange venner på skolen. Derfor mener jeg at det er utenkelig at Mats tok sitt eget liv, sier Anne-Marit.

Politiavdelingssjef Tove Lian Mathiesen ved Bergen politidistrikt sier at etterforskningen av dødsfallet er avsluttet.

— Konklusjonen er at det dreier seg om en drukningsulykke. Hvordan vedkommende havnet i sjøen, vet vi ikke.

— Er det mistanke om at han har vært utsatt for noe kriminelt?

— Nei, det er det ikke, sier Lian Mathiesen. Kritiserer politiet

Anne-Marit blir opprørt når hun hører politiavdelingssjefens uttalelse.

— Jeg syns det er for tidlig å gi opp saken så fort. Hvis de avslutter nå, vil vi aldri få vite hva som egentlig skjedde med Mats, sier hun før hun tar farvel med BTs utsendte.

Tirsdag tar Anne-Marit Rand Wiberg avskjed med sin yngste sønn i Fyllingsdalen kirke.

UBEGRIPELIG: Anne-Marit Rand Wiberg nekter å godta at hennes sønn døde i en vanlig drukningsulykke. – Jeg vet med meg selv at det er noe som ligger bak dette, sier hun.
FOTO: TOR HØVIK