Problematikken er nok en gang aktualisert etter at en 25 år gammel HV-soldat skal ha brukt tjenestevåpenet — et AG3-gevær - til å drepe tre personer på Geilo lørdag kveld. Ytterligere en person ble hardt skadd.

Marit Nybakk, Ap, som er leder i Stortingets forsvarskomité, ser vanskelig for seg en situasjon der HV-soldatene ikke har våpen hjemme, men mener samtidig at man nå er nødt til å se på alle alternativer. Hun vil ikke utelukke en ny våpenordning.

Vil ha gjennomgang

— Det som er skjedd krever en ny og skikkelig gjennomgang, sier Nybakk.

Hun presiserer at blant annet situasjonen i verden etter terroranslagene 11. september, gjør det helt nødvendig å ha et forsvar som kan mobiliseres raskt.

— I tilfelle terroranslag eller andre fiendtlige handlinger mot Norge, må HV-soldatene ha våpen lett tilgjengelig, sier Ap-politikeren.

Leder i justiskomiteen, Trond Helleland fra Høyre, vil også se på våpenproblematikken på ny.

— Skal vi ha et Heimevern, må noen ha våpen tilgjengelig, men nå har det altså gått galt igjen. Vi er nødt til å se på en innstramming om hvem som får ha våpen på bakgrunn av en sånn hendelse, sier Helleland.

Hadde våpen hjemme

25-åringen som drepte tre personer og skadet en annen alvorlig med automatvåpenet AG3 før han tok sitt eget liv, tilhørte Ål HV-område. Det bekrefter områdesjef, kaptein Audun Steinkjer, overfor NTB.

— Han fikk utdelt våpen og annet utstyr høsten 1999, forteller Steinkjer.

25-åringen som jobbet på den lokale Esso-stasjonen, hadde kun vært på en øvelse som HV-soldat. Det var i fjor da han var inne i fem dager som geværmann.

— Han avtjente verneplikt for å bli HV-soldat i seks måneder på Evjemoen i 1998, ble innrullert i Vestoppland HV-distrikt i april 1999 og mobiliseringsdisponert i Ål HV-område fra 1. januar i 2000, forteller Steinkjer.

Områdesjefen sier at han ikke hadde noen som helst opplysninger som tilsa at den antatte drapsmannen var psykisk ustabil eller hadde andre problemer.

— Mannen var også sikkerhetsklarert av den lokale godkjenningsnemnda, sier pressetalsmann Petter Lindqvist i Forsvarets overkommando.

Mer enn 80.000 HV-soldater er sikkerhetsklarert og har våpen hjemme.

Skal fortsette

Forsvaret er for lengst i gang med et arbeid for å luke ut folk som av en eller annen grunn ikke bør ha våpen hjemme

— Det er viktig både for Forsvaret og samfunnet at en ordning som skal være en sikkerhet for nasjonen Norge ikke blir sett på som en trussel i lokalsamfunnet, sier stabssjef i Heimevernsstaben, brigader Sigurd Hellstrøm.

I dag må alt HV-mannskap regodkjennes hvert femte år for å beholde sikkerhetsklareringen sin.

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold, Høyre, ønsket søndag ikke å uttale seg om våpenproblematikken.

(NTB)