— Det er jo en hobby, men ingen hobby er gratis, sier Tjalve Morken og klør retrieveren Zico godt bak øret. Resten av hundevennene som er samlet på Fanafjellet, nikker samtykkende.

De har det sosialt, artig og fint når de møtes. Men de ønsker enda flere redningshunder i Hordalandsgruppen, og håper at mange hundeeiere snuser seg frem til årsmøtet mandag.

— For tiden er vi tolv stykker, opplyser Tor Monsen, beredskapsleder og distriktsinstruktør for vinter.

Treårig utdanning

Når alarmen går, er de klare på få minutter. Skarpe snuter, mye energi. Kanskje er noen tatt av snøras, kanskje er noen forsvunnet i fjellet.

— Vi hjelper til når det er gått skred, men driver egentlig mest med ettersøk, sier Knut-Henrik Magnus. Han har vært med med hunden Briko i fem år.

Det tar tre år for en hund å bli redningshund, og selv da er det ikke sikkert den kommer gjennom nåløyet. I hele Hordaland er det for tiden åtte godkjente lavinehunder.

— Det er best å begynne med dem når de er valper. Da lærer de gjennom å leke, forklarer Tor Monsen. For å bli godkjent som lavinehund må de firbeinte finkjemme et område på 150x150 meter, der to-tre mennesker ligger nedgravd i snøen. De skal spores opp i løpet av en halv time.

— Tjue mann ville brukt to døgn på å klare det samme, sier Hagevik.

Ingen konjakktønner rundt halsen

Trening annenhver mandag på Laksevåg. Hver uke på Kvamskogen når det er snø. Vinterøvelse på Finse hvert år, og gjerne et par andre utflukter i løpet av året. Hvor mye tid bruker hund og herre på det frivillige arbeidet?

— Veeel ...

De kjeledresskledde kremter mer enn en høstforkjølelse skulle tilsi. Nei, det kan de ikke fortelle.

— Da skremmer vi bare vekk folk, ler dyrevennene.

— Det beste er at det er sosialt. Hundene storkoser seg, og er kjempeglade hver gang de møtes. Dessuten støtter vi en god sak, enes de.

I Hordalandsgruppen er det flest retrievere. De gode, gamle sanktbernhardshundene som går rundt med konjakktønner rundt halsen og varmer bortkomne folk i fjellet ý hvor er de blitt av?

— De finnes bare i Donald, ler Knut-Henrik. Men altså. Skulle noen være interesserte i å bli aktiv medlem i Norske Redningshunder, kan de stille opp på informasjonsmøtet i Rådhuset klokken 19.00 mandag. Da uten hund.

IKKE BARE OM VINTEREN: De trener hele året, og har det trivelig og sosialt. Men de ønsker flere lavinehunder med eiere i troppen. Disse var samlet på Fanafjellet i går (fra venstre): Tjalve Morken med Zico, Carl Hagevik med Herman, Tor Monsen med Proffen, Arne Pettersen med Rikke, Randi Ingvaldsen med Gappo, Gyri Skogesal med Birk og Knut-Henrik Magnus med Briko.
FOTO: TOR HØVIK