• Kundene trives i teltet. Det samme gjør torghandlerne. Sånt kan da virkelig ikke kalles helbom, sier Arnfinn Djukastein, leder i Torghandlerforeningen. Lett irritert. Si hva du mener om teltet!

Djukastein reagerer på det han opplever som en unødvendig og unyansert kritikerstorm mot nyeteltet på Torget.

«Partyteltet», som de mest fleipete kaller det.

— Teltet er ingen estetisk god eller varig løsning. Ingen mener det. Det er rett og slett en test på hvordan torghandlere og torgkunder trives innendørs.

Og såpass synes Djukastein at torghandlerne bør kunne tillate seg.

— Tidene forandrer seg, da må Torget også gjøre det, i hvert fall hvis vi vil beholde helårstorget, mener han. Og det vil vi jo.

Men i dag forsvinner 40 av Torgets 50 handleboder når nordavinden slår til i november. Og dukker ikke opp igjen før langt ut i mars.

— Og det er ikke fordi vi fryser, men fordi kundene forsvinner, presiserer Djukastein.

Selv har han fartstid som fiskehandler fra 1988, men «står over» i vinterhalvåret.

— Det bærer seg ikke økonomisk, så enkelt er det.

Gode argumenter

Talsmannen for torghandlerne er temmelig sikker på at Torget aldri mer blir slik det var «før i tiden».

— Teltet er en prøve, men målet er en permanent løsning. Med Torgets sjarm og miljø i behold, understreker han, og har kummevis med gode argumenter for hvorfor torghandel bør foregå innendørs vinterstid.

— På den måten kan vi planlegge uken vår på en helt annen måte enn i dag, ikke minst i forhold til innkjøp av varer. Tenk bare på hva vi sparer av arbeidstimer ved å slippe å bygge opp bodene hver eneste dag.

— For kundene vil det være en åpenbar fordel å vite at torghandlerne er på plass, uansett vær og vind. Riktignok kan man få kjøpt fisk og alt det andre andre steder, men mange ønsker rett og slett å handle på Torget.

Kanskje noe av glass

Djukastein er sikker på at det finnes innendørsløsninger som vil kunne tilfredsstille de aller fleste utgaver av bergensere.

— Men det blir neppe i form av telt til slutt, tror han.

— Vi snakker heller om et byggverk som gir ly om vinteren, mens det om sommeren nærmest bare fungerer som tak. Så fleksibelt skal det være.

Slik at kundene ikke mister følelsen av å være utendørs.

— Kanskje noe av glass, noe som kan heises opp eller trekkes til siden, tenker han høyt. Noe som skal være like brukbart i 2020.

— I en tid der handelen i bydelene blomstrer, er dette en veldig viktig sak for Bergen sentrum ý minner han byens næringsliv og politikere på. Nå må de vise engasjement, mener fiskehandleren.

TALSMANN: – Det er helårstorget vi ønsker å redde, sier Arnfinn Djukastein, fiskehandler og leder i Bergen Torghandlerforening.
FOTO: HELGE SUNDE