— Jeg har akkurat fått levert et sjøfly. Hvis jeg skulle finne på å melde meg for politiet, kommer jeg til dem i sjøflyet, sier Ringheim, som hevder å ha svindlet til seg det 16 år gamle flyet fra en flyklubb på Vestlandet. Prisen var 250.000 kroner, men Ringheim har selvsagt ingen planer om å betale.

— Jeg kommer ikke til å få meg en ærlig jobb med det første. Jeg har det helt fint som jeg har det. Men jeg svindler ikke privatpersoner, bare firmaer. Man må gjøre det med stil, sier 19-åringen.

- Driver «svindelfirma»

Fra sitt hemmelige oppholdssted påstår Ringheim at han nå driver et «svindelfirma».

— Vi er seks gutter som gjør dette sammen. Det er ikke tilfeldig at saken har havnet hos det avsnittet i Stavanger som etterforsker organisert kriminalitet, sier Ringheim.

Ringheims siste svindel i Bergens-distriktet skal ha skjedd torsdag ettermiddag. Med falske fakturaer skal en kamerat av Ringheim ha lurt til seg flere dyre kameraer fra en fotoforretning på Askøy.

— For øyeblikket bruker jeg Shell og et annet stort, norsk firma for å lure til meg varer. Det går helt fint, sier Ringheim.

Etter at Ringheim for vel en uke siden forårsaket flere væpnede utrykninger ved å ringe flere politidistrikter og utgi seg for å være overvåkingssjef Steinar Karlsen, har politiet sagt at de prioriterer å få tak i Ringheim.

Selv mener han at ringerunden til politiet torsdag var en slags «eksamen» for ham som svindler.

— Jeg ville se om jeg klarte å gjøre det. Når jeg kan få politiet til å tro at jeg er overvåkingssjefen, har jeg bestått, sier 19-åringen.

Siktet i 50 saker

BT har skrevet at Ringheim er siktet for 50 straffbare forhold i fem norske politidistrikt.

— Bare 50 saker? Da er det nok mange som ikke er kommet med, er Ringheims kommentar.

— Vi gjør det vi kan for å få tak i Ringheim. Vi har et sterkt behov for å få tatt en prat med ham, sier overvåkingssjef Steinar Karlsen i Politiets Sikkerthetstjeneste (PST).

Karlsen mener det ikke er grunn til å kritisere politiet for at de ennå ikke har pågrepet Ringheim, til tross for at han har svindlet forretninger for store beløp over store deler av Norge.

— Vi har fulgt vanlige rutiner i slike saker, sier Karlsen.

— Ringheim har sendt meg en mail der han gjør det klart at det er uaktuelt for ham å sitte i varetekt. Han sier at hvis han skal melde seg, må han få en garanti på at han blir overført rett til soning. Han vil nemlig ikke sitte inne uten tv, sier Ringheims advokat Roar Vegsund.

— Hvis Ringheim tar kontakt, skal vi diskutere det med soningsforholdene, sier overvåkingssjef Karlsen.

— Det var ikke gale. Karlsen har nok innflytelse, sier Ringheim.

MELDER SEG? Richard Ringheim har svindlet svært mange over hele landet. Politiet gjør hva de kan for å få tak i han. Men dersom Ringheim skal melde seg, vil han ankomme Bergen i sjøfly, som han har svindlet til seg.<p/> ARKIVFOTO: HÅKON BIRKELUND