RAGNHILD HOVARNE NILSEN (foto)

— Dette er en fryktelig dag. Vi er fullstendig i sjokk, utbryter jordmor Tonje Frigstad spontant når hun tilfeldigvis møter BT i korridoren på Storken. Hun har selv termin 1. november og vil helst føde på Storken.

— Det ser ut som om nedskjæringen kan sette en stopper for det. Men jeg møter opp likevel, sier jordmoren som legger til at Storken er en fantastisk arbeidsplass.

I den lille kafeen på avdelingen sitter May Liss Nikolaysen og spiser lunsj. For to dager sider fødte hun sønnen Eskild på en av Storkens fødestuer. Det var Nikolaysens andre fødsel. Fra før har hun 21 måneder gamle Cato.

— Denne gangen fødte jeg stående på kne uten smertestillende. Alt føltes svært naturlig og fødselen gikk veldig greit, forteller hun. Da førstemann kom til verden på Harstad Sykehus var alt mer komplisert. Nikolaysen måtte ha medisiner for å døyve smerten.

Hun kan ikke få fullrost forholdene på Storken: - Her er en rolig og fin atmosfære og vi ble svært godt mottatt. Jeg tviler ikke på at personalet også er omsorgsfulle og flinke på den ordinære fødeavdelingen. Men den vil likevel sikkert være annerledes. Atmosfæren er sikkert mer upersonlig og fødslene foregår nok mer i sykehusmiljø der, sier Nikolaysen, som gjerne anbefaler Storken til andre fødende kvinner.

I korridoren står også Anne Mari Berge med struttende mage og termin 1.september. Hun er sammen med en gruppe vordende foreldre som i går ble vist rundt på Kvinneklinikken.

— Jeg er blitt fortalt så mye positivt om Storken og håper det skal være plass til meg her når veene melder seg, sier hun.

Det er venninner som har fortalt Berge om Storken. Berge er førstegangsfødende og håper hun kan føde i mer hjemmekoselige forhold enn i en vanlig fødestue med en tradisjonell fødeseng.

— Jeg vet også at denne avdelingen har familierom hvor far kan overnatte første natten etter fødselen. Det gleder jeg meg til, sier hun.

GRAVID JORDMOR: Jordmor Tonje Frigstad på Storken har selv termin i november og har planlagt å føde på Storken. Nå er hun redd det ikke blir slik. På bildet har hun Kari Hjartnes sin to dager gamle sønn i armene.

NYBAKT MAMMA: May Liss Nikolaysen er strålende fornøyd med behandlingen hun og samboeren fikk da hun tirsdag fødte sønnen Eskild.