• Jeg drømmer om dagen når Aung San Suu Kyi kommer til Bergen. Det sier styreleder Arne L. Lynngård i Rafto-stiftelsen, etter at den lille frihetskjempen i dag ble sluppet fri fra husarrest.

Lynngård er stolt og lykkelig i dag. I over ti år har han og andre menneskerettighetsforkjempere her i byen kjempet for et fritt Burma. Nå kan det endelig se ut som den store helten, modige Aung San Suu Kyi, er en fri kvinne.

Håper på besøk

— Vi er forsiktige optimister. Det er ennå ikke avklart om hun får full handle- og bevegelsesfrihet, forteller styrelederen.

Nå håper han nobelprisvinneren avlegger Bergen et besøk.

— Hun har sagt at Norge er det første landet hun reiser til, og at Bergen står høyest på besøkslisten, forteller han.

— Jeg tror ikke hun våger å reise ut av landet. Det er ikke sikkert juntaen slipper henne inn igjen. Aung San Suu Kyi kommer nok i første omgang til å jobbe for fred og demokrati innenfor Burmas grenser, legger Lynngård til.

I 1990 fikk Aung San Suu Kyi Rafto-prisen. Det var den første internasjonale anerkjennelsen til frihetskampen i Burma. Siden da har båndene mellom og Bergen vært tette. Hennes mann og to sønner har alle vært i byen, og fredsprisvinneren er Rafto-husets høye beskytter.

Bergen symbolsk

— Bergen har en slags symbolsk betydning i den burmesiske frihetskampen. Vi er selvsagt veldig stolte i dag, men det er mange som har bidratt, forteller Lynngård.

Han oppildner til videre kamp for det vanskjøttede asiatiske landet.

— Kampen mot juntaen i Burma er langt fra over. Fremdeles sitter det 1500 politiske fanger i fengsel. Vi har en lang vei å gå. Men vi gir oss ikke før landet er fritt.

ENDELIG FRI: Aung San Suu Kyi ble møtt av en jublende menneskemengde da hun viste seg offentlig i dag.
FOTO: REUTERS