SILJE KATHRINE SVIGGUM

De omfattende regelendringene vil føre til at Norsk Tipping får det fulle og hele ansvaret for driften av alle gevinstautomater i Norge. De ideelle organisasjonene som tjener gode automatpenger i dag, vil i fremtiden få disse inntektene fra Norsk Tipping, tilsvarende det de tjente på automatene i 2001.

Milliontap for Fjord Line

I sin tale til Krf-landsstyremøtet fredag tok kulturminister Valgerd Svarstad Haugland (KrF) til orde for at lotterier og pengespill om bord på norske skip i utenlandsfart skal skje etter de samme reglene som på land. Svarstad Haugland vil gjøre de norske danskebåtenes såkalte enarmede banditter til pengemaskiner for organisasjons-Norge.

— Jeg er uforstående til at rederiene ikke har vært med i høringsrunden til dette forslaget, sier administrerende direktør Ove Johan Solem hos Fjord Line.

Ifølge Fjord Line-informasjonssjef Atle Kvamme dreier det seg om et tap på seks millioner kroner i året. Solem mener problemet spillegalskapsproblemet ikke har samme rolle til vanns som til lands.

Aldersgrensen blir absolutt

Lovforslag som ble lagt frem i statsråd fredag innebærer blant annet en reduksjon av antallet automater fra om lag 19.000 i dag til om lag 10.000. Automatene skal bare stå i storkiosker, spillekafeer, serveringssteder og spillehaller for å øke kontrollmuligheten av aldersgrensen på 18 år.

I Bergen Storsenter synger spilleautomatene sin forlokkende sang døgnet rundt.

— For oss er det nesten positivt med automatene. De trekker kunder. Det hender spillere vinner nok penger til å kjøpe en mobil her etterpå, smiler Otto Tobiassen som er ansatt i Telekiosken.

Pipen har en annen lyd hos blomsterbutikken Botanica. Eier Helge Sognnæs har sett seg grundig lei på automatene som sperrer atkomsten til forretningen hans.

— Det er et problem med sammenstimlinger ved automatene. Ofte må jeg hente vaktene for å fjerne spillerne fordi de bråker sånn. Eldre folk blir redde og tør ikke gå forbi, klager Sognnæs

Han får støtte av samtlige spillere Bergens Tidende snakket med fredag kveld.

— Jeg synes forslaget er helt ok. Etter at jeg ble sykemelde får jeg samme kicket av å spille som å jobbe. Tiden fyker av sted når jeg spiller. Jeg mister tidsperspektivet og må se ofte på klokken for å kontrollere hvor lenge jeg har spilt. Kicket betyr mer enn pengene jeg vinner, forteller en 55-år gammel kvinne.