— Spilleautomater er meget ettertraktet blant kriminelle. Vi har ca. 60 spilleautomater på Askøy. De siste tre årene har rundt halvparten av disse hvert år blitt utsatt for kriminell virksomhet. Enten er det gjort innbrudd i automatene, eller så har kriminelle manipulert automatene til å få ut urettmessig gevinst, sier Askøy-lensmann Odd Dale til Bergens Tidende.

Foreslår spillekort

Han foreslår nå å ta i bruk spillekort i automatene, i stedet for kontanter. Han mener dette har en rekke fordeler.

— Automatene ville blitt helt uinteressante for kriminelle. Dessuten kunne et slikt kort begrense barns muligheter til å spille. Kort med en grense på for eksempel 500 kroner ville også gjøre det vanskeligere for folk å spille seg fullstendig blakk. Impulsspill ville bli vanskeligere fordi spilleren må fornyet kortet når det går tomt, sier Odd Dale.

Forrige gang Askøy opplevde innbrudd i spilleautomater var 8. januar. Da ble tre automater i Strusshamn senter brutt opp. Tyvene fikk med seg 30.000 kroner.

Høye summer

— Bergens Tidende har tatt opp problemene med spillegjeld og spilleavhengighet. Det er flott. Men vi må ikke glemme at spilleautomatene også fører til kriminell virksomhet. Tyvene er interessert i kontanter, og det finner de i automatene. Selv om automatene er tømt, kan det være mellom 5000 og 1000 kroner i dem, sier Dale.

Han minner om at innbrudd i en automat også gjerne fører til innbrudd i det bygget der automaten står.

— Jeg har snakket med folk i automatbransjen. Også de tror at spillekort vil avløse kontanter. Men det er klart at de da mister inntekter av impulsspillingen, sier Dale.