Her skal fiskebåten som gikk over Nordsjøen til Shetland med norske flyktninger under krigen være en av attraksjonene under «International Festival of the Sea» som arrangeres 23. — 26. mai.

— Festivalen er internasjonal, men det er første gang en gjestenasjon offisielt inviteres, og Norges lange maritime og kystkulturtradisjoner og sterke bånd til Skottland og Storbritannia fra vikingtiden til dagens nordsjøtrafikk er hovedgrunnene til dette, forteller prosjektleder Mona Røhne.

Mange gjester

I 2001 hadde festivalen besøk av 300.000 gjester, 16 klasse A fullriggere, 36 marinefartøy fra åtte land, 400 mindre fartøyer bl.a. klassiske yachter, motorbåter, fiskebåter og forskningsfartøy.

På grunn av størrelsen på havnen i Leith vil Edinburgh-arrangementet bli noe mindre. I tillegg til besøk av fartøy vil det bli aktiviteter på land hvor alle aspekter av sjøen og båtliv vises.

I Edinburgh skal Nordsjøfartmuseet i Telavåg vise en utstilling om trafikken over Nordsjøen under krigen. Her vil de også fortelle om raseringen av Telavåg, som var en direkte følge av kontakten mellom Norge og England. «Vikingen» skal inngå som en del av denne utstillingen, opplyser Egil Christophersen, styrer ved museet.

Ferdig restaurert

— «Vikingen» vart bygd hos Lars B. Hauge i Hatlestrand i Kvinnherad i 1915, men har heile si aktive tid som fiskebåt høyrt heime i Vågsøy i Sogn og Fjordane. Båten gjorde ein tur til Shetland i august 1941, då med norske ungdommar som ville melda seg til teneste mot den tyske okkupasjonsmakta, forteller Nils Moldøen, daglig leder ved Fartøyvernsenteret.

«Vikingen» var en tid nær døden. Fra Shetland gikk turen med flyktningene videre til Skottland, og her ble den brukt til fiske. Etter krigen kom kutteren hjem til Norge. I 1978 var tiden løpt fra gamle «Vikingen», og den ble solgt som turbåt til en student i Bergen. Det gikk ikke bra, for båten sank. I 1986 ble den igjen brakt til overflaten av elever fra båtbyggerskolen i Jondal, og i 1999 avsluttet Fartøyvernsenteret i Norheimsund mange års restaurering.

«Hestmanden»

I Edinburgh er det meningen at prinsesse Anne av Storbritannia skal komme om bord i «Vikingen» når hun besøker den norske paviljongen på festivalen. Om bord i den gamle fiskekutteren skal hun og følget hennes også få smake økologisk eplesaft og krotekaker fra Hardanger.

Festivalen dekker hele det maritime spekteret fra fiskeri, maritim forskning, historie og naturlig nok marinen, der England har lange tradisjoner. Noen av de maritime museene i Oslo skal også bidra, Fram-museet, Vikingskip-museet og Kontiki.

Kristiansand er også representert, Sørlandet skal vise «Hestmanden»-prosjektet. Dette er Norges største restaureringsprosjekt, og skal være ferdigbygget som museumsskip i 2005. «Hestmanden» seilte i over 50 år, bl.a. i konvoifart gjennom to verdenskriger.

Hordaland fylkeskommune skal vise en utstilling om kystkultur og serverer tradisjonsfisk fra spesialbygget naust. Musikerne Tron Jensen og Hilde Hasselberg er også med.

Hjemmesider:

Hardanger Fartøyvernsenter: www.fartoyvern.no

Nordsjøfartmuseet i Telavåg: www.nordsjofartmuseet.no

Festivalen: www.festivalofthesea.co.uk

«VIKINGEN». Hardangerkutteren fra 1915 var ferdig restaurert i 1999. Nå er den gamle fiskebåten på vei til Skottland og den maritime festivalen i Edinburgh. <p/>FOTO: FARTØYVERNSENTERET I HARDANGER