LINE NOER BORREVIK

Kvinner må ta sin del av ansvaret for at det krangles om rengjøring i de tusen hjem, mener renholdsrådgiver Else Liv Hagesæther. Vasking og rydding er nemlig det norske par krangler mest om, mer enn tid og penger.

— Vi kvinner vil gjøre rent på vår egen måte. Vi forlanger at mennene skal være med, men vi bestemmer hvordan det skal gjøres og hva som er godt nok. Det er ikke rart det blir krangling, sier Hagesæther, som har gitt råd til renholdere i 25 år, og som nettopp har gitt ut boken Rent - enkelt og greit.

Mest for menn

Hyllene flommer over av spennende utstyr, og Hagesæther mener moderne vaskemetoder er så enkle at de passer godt for menn.

— Min erfaring er at menn tar dette med mopping mye raskere enn kvinner. Når det gjelder rengjøring er menn litt late, vet du. Kvinner skal helst slite seg ut før de synes det er rent nok.

Langkost-protest

Hun viser til at da langkosten kom på femtitallet var det mange norske husmødre som protesterte. Det kunne umulig bli rent nok av at man gikk oppreist og vasket. Når nye hjelpemidler og metoder kommer på markedet, føler mange husmødre at det de gjorde før ikke er godt nok.

Hagesæther sverger til tørrmopping, og kombinerer det med å holde rent i stedet for å gjøre rent. Og hun anbefaler at man begynner i det små.

— Du trenger et moppeskaft og en pakke engangskluter eller en mikrofibermopp. En mopp er raskere å bruke på harde gulv. Flekker og søl fjerner du med litt vann på en mikrofiberpute, sier Hagesæther og får det til å høres svært enkelt ut.

— Hva med rotet, det kan man vel ikke moppe vekk?

— Man må legge til rette for rydding, gi barna praktiske oppbevaringsbokser som kan stables, sørge for at det finnes knagger og hylleplass. Det trenger ikke være så vanskelig å få til gode ryddevaner, sier hun.

Såpe i en skål

Hagesæther mener grønnsåpelukten bør komme fra en skål under godstolen, på parketten har den i hvert fall ingenting å gjøre. Selv bruker hun knapt kjemikalier, men det hender at hun bruker vann på gulvet.

— Det må man av og til. Da bruker jeg en leddet gulv-nal og sørger for at det ikke ligger vann igjen på gulvet.

Hun råder kvinner som insisterer på å bruke klut og vann til å ta ansvaret for bad og kjøkken, og la mannen svinge moppen i gangen og i stuen.

— Men da må han få gjøre det på sin måte. Uten innblanding, formaner hun.

Renholdsekspert Else Liv Hagesæther