LINE NOER BORREVIK

Vi gjør rent for nesten 700 millioner i året, og norske husmødre og -fedre har mer enn 800 rengjøringsartikler å velge mellom, bare til husvask. Til vindusvask finnes det 17 midler og 49 redskaper. Toalettet kan rengjøres på 15 ulike vis, og holdes rene med 34 ulike wc-blokker. Oppvasken finnes det 19 midler til, og de som bruker hansker har 46 valg.

Mange valg

Skal man vaske tørt eller vått? Med eller uten kjemikalier? Må det spesielle fiberkluter til eller gjør gamle håndklær og underbukser fortsatt jobben?

— Nye rengjøringsmetoder, som tørrmopping og vask uten kjemikalier, har voldsom vekst, men det finnes fortsatt folk som vil vaske på gamlemåten. Det kommer nok litt an på hvordan man er opplært, mener utviklingssjef Line Vikersveen, ved Lilleborg. Ifølge Vikersveen er rengjøring et nødvendig onde. Folk vil ha det rent, men de vil gjerne at det skal være effektivt.

— Det har tatt litt tid å få folk til å stole på at det kan bli rent uten vann og uten kjemikalier. Vi lanserte våre tørr-moppesystemer for snart tre år siden, og veksten er formidabel, sier Vikersveen.

Såpefri jubel

Organisasjonen Grønn Hverdag, som inntil nylig het Miljøheimevernet, er begeistret for de såpefrie trendene.

— Jo mindre kjemikalier - jo bedre. Det slippes mye fælt ut fra vaskebøtter og oppvaskkummer, sier fylkesleder Hege Aasbø i Rogaland. Hun advarer spesielt mot midler som har antibakteriell effekt, og mot klor.

— Det er helt andre og grunnleggende ting i veien med hygienen på det kjøkkenet som trenger antibakteriell behandling. Og når man slipper disse stoffene ut i kloakken treffer de før eller siden en liten mikroorganisme som det slett ikke er bra å ta livet av, sier hun. Klorin mener Aasbø man må levere inn som spesialavfall.

Ja til vann

— Vann gjør faktisk nytten langt på vei, og trenger vi noe mer er det bare å se etter svanemerket. Spray på skitne partier er generelt bedre enn en hel bøtte med vaskemiddel i, mener Aasbø.

Grønn Hverdag er tilhenger av fiberkluter, men er skeptisk til engangsproduktene som butikkene nå er fulle av.

— Engangsprodukter er søppel, uansett hvordan man snur og vender på det, sier hun.

Helt uten kjemikalier klarer vi oss imidlertid ikke. Det finnes et bredt utvalg av sprayer til forskjellige formål, og folk vil fortsatt gjerne ha både klorin og grønnsåpe.

— En av feilene folk gjør er nok at de bruker sprayproduktene feil. Kjøkkenspray er til å fjerne fett på kjøkkenet, mens baderomssprayen har kalkløsende stoffer. Disse skal altså ikke brukes om hverandre, påpeker Vikersveen.

— Grønnsåpen holder stand, selv om de nye metodene brer om seg. Folk vil gjerne ha den tradisjonelle, rene lukten, kanskje spesielt nå til jul.