— Han ringte og sa at han skulle gjøre ting verst mulig for oss. Etter det vi hadde stelt i stand skulle han sørge for at vi ikke kom problemfritt ut av leiligheten, sier Kristine Helland (24) og Jeanette Kristiansen Grotle (24).

Studentene spurte hvorfor huseieren var så sint, og hvilke problemer han hadde tenkt å skape for dem.

— Vi ble beskyldt for å ha laget bråk med stort oppslag i BT og bilde på førstesiden. Han sa at han skulle lage problemer for oss på alle områder. Helt generelt, sier de to kvinnene.

Flytter ut

Det var den 20. november Bergens Tidende omtalte forholdene i Nygårdsgaten 66. Bakgrunnen var en kommunal rapport som slo fast at brannsikkerheten var elendig i over 3000 bygårder i Bergen.

Helland og Grotle delte sammen med to venninner en leilighet i de to øverste etasjene i det gamle skorsteinshuset. Rømningsveien deres var ufremkommelig på grunn av skrot. De hadde bare én røykvarsler i hele leiligheten. Stikkontakter hang løst på veggene.

— Huseieren sa at vi bare kunne bruke rømningsveien som bod. De fleste av tingene som står her tilhører ham eller tidligere leieboere, uttalte studentene til Bergens Tidende.

Denne artikkelen skal altså ha fått huseieren til å se rødt. I går flyttet kvinnene fra bygården.

De orker ikke mer.

— Jeg var dårlig etter den samtalen. Vi tør ikke være alene i leiligheten lenger, sier Grotle.

Bygård i opprør

Det er nå fullt opprør i bygården. Beboerne fra samtlige leiligheter unntatt én var i går samlet for å diskutere hva de skulle gjøre med forholdene i Nygårdsgaten 66.

Det viste seg at det ikke bare var kvinnene i toppetasjen som følte seg truet av huseieren.

— Han har advart med at huseierforeningen har en egen svarteliste. Her fører de ifølge ham opp navnene til brysomme leietakere, sier Skjalg Rørtveit (26).

De ti studentene som deltok på gårsdagens møte vurderer nå bare å betale halv leie i perioden fremover. De er lei av at huseieren ikke bedrer forholdene i gården, men likevel øker leien.

Samtlige sier at de ønsker å flytte fra Nygårdsgaten 66 og den mislikte husverten.

Hvem slapp inn rottene?

Den siste tiden har man fått besøk av rotter både i oppgangen og enkelte leiligheter i bygården. I går tilkalte leieboerne selv en skadedyrkontrollør.

— Da vi første gang kontaktet husverten om rottene spurte han hvem i helvete det var som hadde sluppet dem inn, sier Jeanette Kristiansen Grotle.

Christina Jakobsen (25) og tre andre som bor i første etasje har holdt tilbake husleien inntil det er gjort noe med rotteplagen.

— Huseieren hengte først en halvtom eske med rottegift på dørklinken vår. Da han fikk høre at vi holdt tilbake leien svarte han med et rekommandert brev. Vi fikk beskjed om at vi leieforholdet var sagt opp med umiddelbar virkning, sier Jakobsen.

Hun nekter foreløpig å flytte. I stedet har hun engasjert advokat.

OPPRØR I NYGÅRDSGATEN: Ti studenter deltok i gårsdagens oppvaskmøte i Nygårdsgaten 66. Flere av dem føler seg truet av husverten. De får støtte av Stig Høisæther, leder i Leieboerforeningen i Bergen. Han betegner forholdene som så dårlige at han ber alle studenter holde seg unna bygården. F.v. Kristine Helland, Jeanette Kristiansen Grotle, Nina Lillelien (delvis skjult), Siri Vik, Skjalg Rørtveit, Thomas Brodtkorb og Stig Høisæther.
FOTO: KNUT STRAND