TOR LEIF PEDERSEN

Drosjesjåfør Daniel Dencker er oppgitt over det han oppfatter som utilstrekkelig salting. Til Bergens Tidende sier han at han skjønner godt at mange bileiere nå vurderer å gå tilbake til piggdekk igjen fordi saltingen er for dårlig.

— Vi opplever gang på gang at veisaltingen ikke er god nok. Det er greit nok for oss som kjører mye og som vet hvor det pleier å være glatt. Vi er føre var. Men mange bilister som kanskje ikke er så godt lokalkjent blir overrasket av klink is i veibanen mange steder, både på hovedveiene og på sideveiene. Resultatet har vi sett: Mange biler havner bokstavelig talt på glattisen og med ulykker som følge, sier Dencker.

— Det er frustrerende når vi på den ene siden opplever at folk av miljøhensyn lojalt følger oppfordringene fra myndighetene om å velge piggfrie dekk, mens det offentlig på sin side ikke følger opp og sørger for tilstrekkelig strøing, sier Dencker.

Driftsleder Jan Gunnar Tufteland i Statens vegvesen Hordaland sier til Bergens Tidende at det er helt spesielle meteorologiske fenomener som spiller både veivesenet og trafikantene et puss.

— Vi bruker oftest saltløsning (salt og vann, red.s anm.) selv om det er så kaldt som minus 15 grader. Men de siste dagene har vi opplevd helt spesielle fenomener. Helt plutselig kan luktfuktigheten øke raskt enkelte steder. Når luftfuktigheten stiger til over 85 prosent i sterk kulde, legger det seg rim på saltlaken. Resultatet er at det kan bli veldig glatt selv like etter at vi har strødd med saltløsning. I mange tilfeller har vi måttet strø med vanlig salt like etter at vi har sprøytet saltlake, sier Tufteland.

— Forstår du at folk blir oppgitt når saltingen ikke er god nok?

— Det kan jeg, men vi rår ikke med værgudene. Når luftfuktigheten blir så høy som vi har opplevd flere ganger i bergensområdet de siste dagene, kan det bli glatt på veiene. Vi har som siktemål å strø for vanlig vinterutrustede biler. Piggfrie dekk eldre enn 4 år, er ikke gode nok. Dessuten skjer 20 prosent av ulykkene vinterstid med biler med slitte sommerdekk, sier Tufteland.