Men dessverre er det ikke alle som kommer seg frem til destinasjonen, de blir drept før de rekker fergen eller svinger inn til gårdsplassen. Hordaland har Norges nest verste ulykkesstatistikk på veiene. Vi var selv på en 9 timers biltur fra Molde til Bergen i sommer. Et mareritt uten like... Strekningen fra Førde til Bergen var den verste. I normalt kjøretempo, (dvs. ikke for sakte, ei for fort), opplevde vi at biler som lå bak oss var så irriterte at de fløytet med bilhornet og blinket med nødlysene, når de «endelig» fikk sjansen til å kjøre forbi. Hva er dette for en trafikkmoral? Tenk på barna deres som sitter i baksetet og assimilerer den slags oppdragelse! Kanskje blir de fremtidens nye dødsofre langs veien?

Vi fant til slutt en midlertidig løsning og unngikk de verste situasjonene: Vi ventet heller 15 minutter på fergekaien etter at vi kjørte av fergen. Vi unngikk da irriterte bilister bak oss, samtidig som vi unngikk møtende forbikjøringer og råkjøring fra dem som skulle rekke fergen motsatt vei.

Og hvor var politiet? Snart 50 mil uten en eneste «snut»! Vi klandrer ikke politiet, som har lite med ressurser og penger fra før, i dette landet som har en enorm økning hva kriminalitet angår. Men man trenger vel ikke være politi for å måle fart langs veiene? Hva med å opprette et eget trafikkorgan? Spesialutdannet «fartspoliti», på lik linje med som tollere etc. Det er jo idiotisk at man må være politiutdannet for å utføre en fartskontroll! Vi undret også på hva forskjellen mellom en flyttbar automatisk trafikk-kontroll (fotoboks) og en vanlig laser fartsmåling utført av politi var. Det førstnevnte er altså et uetisk redskap for å ta fartsforbrytere. Nei, vi må passe oss her i dette landet slik at det ikke går ut over personvernet og dets til tider absurde regler. La det heller gå ut over trafikksikkerheten!

«Ikke tøft å være død-kampanjen» rettet mot unge bilførere for en 6-7 år siden ser ikke ut til å ha gått hjem hos alle. Den siste bilen som lå i «rumpa» på oss og kjørte forbi oss rett før en sving, like ved Knarvik, hadde «1001, 1002, 1003» klistret på bakruten.

Og til alle dere som tror vi er et «gammelt ektepar på søndagstur», tar dere feil. Vi er 25 år og har et inderlig ønske om at dere bilister som til tider oppfører dere som idioter i trafikken, viser hensyn til andre som befinner seg på veien. Vi vet dette er som å snakke til veggen, men ved å lufte vår aggresjon, får vi kanskje sympati fra andre som opplever det samme langs sommerveiene i Hordaland.

Av Lena Syversen