Det var onsdag ettermiddag den gigantiske blokken løsnet fra et overheng og braste ned på veien etter at veiarbeiderne hadde avfyrt dagens siste salve. Raset fant sted i bergmassivet Kjetræ, mellom Gjuvsland og Åkre.

— Det var flere arbeidere i området. Vi er glade for at det ikke gikk med noen liv eller maskiner i raset, forteller fagkonsulent Kåre Haugse i Kvinnherad kommune. Han er ansvarlig for arbeidet på den omstridte kommunale veien til Åkre og Haukanes.

Blokken som raste ut er 4-5 meter lang og på minst 200 kubikkmeter.

Advarte

Kommunen og lokalbefolkningen har advart mot traseen som Miljøverndepartementet etter mange års tautrekking tvang igjennom. Kommunens foretrukne alternativ gjennom Gjuvlandslia ble nemlig stanset da departementet fredet området på grunn av forekomsten av barlind og kristtorn.

— Dette var ikke uventet. Vi har fryktet ras i denne traseen, og det kan komme flere. Det er umulig å sikre hele fjellsiden, sier Haugse.

Vil ta 14 dager

Geologer skal mandag undersøke fjellsiden for å finne ut om det fortsatt er rasfare. Trolig må restene av den svære blokken sprenges vekk, noe som tidligst kan settes i gang neste fredag.

— Det er vanskelig å si når vi kan åpne veien igjen, men realistisk tar det nok minst 14 dager. I mellomtiden må folk bruke båt eller føttene for å komme seg til de to bygdene, sier Haugse.

Ikke uventet

— Raset kom ikke uventet. Vi har lenge visst at det er sprekker i fjellet, sier rektor ved Trå skule Haktor P. Aakre.

Fire av hans tyve elever ble fraktet til skolen med båt i dag.

— Det gikk bra. Vi har aldri hatt bedre skyss. Han bekrefter at ingen er skadet og at lokalbefolkningen tar raset med fatning.

— Problemet er leveranser av varer som egg og melk. Folk som skal ut å reise, får vansker med det. Biler kan heller ikke komme seg frem, sier Aakre.

Må helle ut melken 500 liter melk går rett i sluket hos Berit Åkre og hennes familie. På grunn av raset kan ikke meieriet hente melken fra gården.

— Vi trodde kanskje vi skulle få inn en liten miniferge for å hente melken. Men kostnaden ved det er større enn å betale oss tilbake det tapte, sier Aakre. Hun bekrefter at de har det bra, forholdene til tross.

— Vi kan få båtskyss hvis vi trenger det. Vi får det aller nødvendigste, men ikke så veldig mye mer. Vi har det bra, selv om vi føler oss litt innestengt, sier Aakre.