— Månedene som kommer er normalt tørre og fine. Normalen i mars er 12 dager med nedbør, i mai 11 dager. Hittil i år har vi hatt nesten halvparten så mange regnværsdager som på samme tid i fjor. Vi må tilbake til 1996 for å finne mindre regn, sier Stein Kristiansen ved klimaavdelingen ved Meteorologisk institutt.

Det har også vært langt varmere i år enn det som er normalt. Middeltemperaturen ligger normalt på 1,4 grader i januar og februar, men Bergen har hatt 2,2 grader middeltemperatur. I fjor var gjennomsnittet 3,4 grader.

— Bergen har hatt mange dager med maksimumstemperatur over åtte grader, men det var like bra i fjor. Det er jo ikke uvanlig å ha høye temperaturer i Bergen på denne tiden, sier Kristiansen og tilføyer:

— Hvis det har vært en vinter med mye snø, vil det bli kjølig utover våren, fordi solen må smelte snø i tillegg til å varme opp luften. Men det problemet har ikke Bergen!

Mange penværsdager

Leser man værstatistikken for Bergen på sistesiden i BT, gir ikke det akkurat sol i sinnet: Tallene forteller at det hittil i år har vært bare åtte såkalte penværsdager.

— Mange vil mene at det har vært langt flere fine dager enn statistikken viser. Det er fordi definisjonen av penværsdager er nokså streng: Vi måler skyer tre ganger om dagen, første gang klokken syv. På denne tiden er det ofte tåke, og selv om himmelen blir klar og blå senere, vil ikke dagen telle som en penværsdag. Når tynne slørskyer dekker himmelen, vil det slå ut som overskyet selv om solen likevel slipper gjennom.

— Så vi har finere vær enn vi leser?

— Det tror jeg vi kan si, sier Kristiansen.

Varmt i høyden

Vil man ha påskefølelse på forskudd, kan Byfjellene være det rette sted å dra for sol og varme. På dager som kommer etter en klar og kald natt, finner vi varmen i høyden.

— Inversjon, som vi kaller det, er ikke uvanlig på denne tiden av året. Når det har vært en klar natt og luften avkjøles, vil den tunge luften renne ned i byen som vann. Hvis det heller ikke er vind som rører rundt i luften, vil den varme luften være i høyden, sier Stein Kristiansen.