Tenk fem gutter i en ring og en i midten på en skoleplass. De fem roper stygge ting til gutten i midten. Det angår klærne hans, utseende, foreldrene osv. Det er fryktelig morsomt, ja, stor humor for de fem. Det kan bety ødelagt liv for han i midten. Han i midten føler det som mobbing. «Dum som et brød», sier de andre. Tenk å ta på vei for en «satirisk ytring».

Om O.J. kaller sine utgydelser «satirisk ytring» eller humor, er ikke resultatet egalt? Man trakker på mennesket. Det er skolegården i andre omgivelser. Ord er farlige våpen, som lager dype sår. Ord som overdriver andres feil og svake sider, og prisgir dem offentlighetens hånlatter. Forurensede utslipp kommer ikke bare fra kloakker og eksosrør, men også fra en ond tunge.

Skulle ønske Oluf kunne konfirmere og kjølhale han Otto. Oluf har lært respekt for mennesket av «mor si». Han ville heller aldri som Gjertsen gå rundt og vifte med sitt lille urinrør. Men humor, ironi og latterskapende evner det har han, med en underliggende varme og varsomhet.

L. KVAMME, BERGEN