Knut Langeland

Det var ved Billingen seter noen kilometer vest for Bismo i Skjåk den foretaksomme bergenseren sist ble sett. Et halvt dusin kyr og en flokk med geiter på og rundt setervollen kan ha vært de siste som hadde øyekontakt med den fjellvante bergenseren.

Den siste ukes stillhet forledet nok noen til å tro at Larsen hadde beveget seg ut av Skjåk-området, men i går kom altså meldingen som beviser det motsatte. Fire nye og ferske hytteinnbrudd.

— Vi regner med at de er begått i ly av mørket natt til lørdag, sier lensmannen i Skjåk, Åge Rønningen.

Stakk seg unna i skogen Natt til søndag for en uke siden var Rønningen og hans kolleger svært nær ved å sette en stopper for 43-åringens ugjerninger. Det var lensmannsførstebetjent Torstein Frøise som en time før midnatt oppdaget «Vandreren» på vei bort fra et innbruddssted i området ved Billingen seter.

— Avstanden kan vel ha vært et par hundre meter. Mannen må ha merket at han ble observert, og han klarte å stikke av i full fart inn i skogen før forsterkninger var på plass. Til tross for at vi sperret av det området vi mente han måtte ha gjemt seg i, kom han seg unna, sier Frøise. Etter en ukes uvisshet, er det nå satt inn en betydelig styrke i letingen etter Åsane-karen.

— Vi er på hugget og har folk i lendet gjennom natten. Så får vi se om han er enda lurere enn oss denne gangen også, sa lensmann Rønningen til BT i går kveld.

På gamle tomter Det var onsdag 8. august kl. 14.18 den første meldingen om hytteinnbrudd i Skjåk kom. To hytter ved Aursjøen hadde hatt besøk. Dessuten var en fiskerbu forsøkt brutt opp. Det er nettopp i dette området de ferske innbruddene er gjort, og også i fjor var han på ferde her.

Frem mot helgen i forrige uke skal «Vandreren» i tillegg ha brutt seg inn i seks hytter, ett gammelt, ubebodd hus, ett forsamlingshus og en tømmerstue på sin vandring vestover. På ett av innbruddsstedene sørget han også for å gjøre sitt fornødne i en gammel, antikk trebøtte. Til sammen er han nå mistenkt for å ha begått 15 innbrudd og ett forsøk på innbrudd i Skjåk.

«Må stoppes» To ganger er «Vandreren» blitt observert, men til tross for at det er blitt brukt både lavinehunder og politihunder i forsøkene på å spore ham opp, har det ennå ikke lykkes å anholde ham.

— Jeg vil ikke si at det er noen prestisje å fange ham, liv og helse kommer uansett først. Men det er nødvendig å sette en stopper for herjingene hans, sier lensmannsførstebetjent Frøise.

Han er tydelig irritert over at det ennå ikke har lykkes å pågripe det som trolig er den mest upopulære bergenseren på Østlandet akkurat nå.

— Men nå har vi fått anledning til å studere hvordan han jobber, så kommer han igjen, vet vi hvordan vi skal ta ham, sa Frøise til BT tidligere i uken.

Nå har sjansen bydd seg ...

LETER FORGJEVES: Lensmannsførstebetjent Torstein Frøise (48) legger ikke skjul på at han og kollegene er en smule frustrert over at det ennå ikke har lykkes dem å anholde «Vandreren». Her står han foran kartet der innbruddene i Skjåk er plottet inn.
Foto: Helge Skodvin
Foto: Helge Skodvin